Redactie
Redactie Life 5 feb 2016

Ochtend- of avondmens? Je genen bepalen het (deels)

Het is een veelbesproken onderwerp op verjaardagen en andere alcoholgerelateerde festijnen: ben je een ochtend- of avondmens? Waar de één roept dat het een kwestie van aangeleerd gedrag is, denkt de ander dat het aan de biologische klok ligt. Wat blijkt? Beide partijen hebben gelijk.

Uit onderzoek van het Californische DNA-analyse-bedrijf 23andMe blijkt namelijk dat meer dan tien genen invloed hebben op je biologische klok, de zogeheten klokgenen. De onderzoekers wisten de genen op te speuren uit een DNA-databank met daarin gegevens van meer dan honderdduizend Britten.

‘De resultaten zijn zeer betrouwbaar’, reageert geneticus Paul de Bakker van de Universiteit Utrecht tegenover NRC Next. Zelf was hij niet bij de studies betrokken. ‘Uiteraard is dit slechts een begin. Er moet nog meer worden gedaan om de moleculaire basis te begrijpen. Als genetici in grotere groepen gaan zoeken, zullen ze zeker meer genen vinden.’

Vooralsnog wordt de erfelijkheid van het ochtend- of avondmens zijn, ingeschat op 12 tot 42 procent. De overige procenten kunnen ingevuld worden door levensstijl en voorkeuren. Iedereen wint dus in deze discussie. Wil je de rest toch spaak zetten? Met dit argument win je altijd, het overgrote deel van de mensheid behoort namelijk tot geen van beide varianten. Ze presteren niet beter in de ochtend of avond en hebben ook geen duidelijke voorkeur. Het leven is niet zwart-wit, maar grijs.

[FB_AANJAGER]

Reageer op artikel:
Ochtend- of avondmens? Je genen bepalen het (deels)
Sluiten