Redactie
Redactie Life 13 jan 2016

Arm? dan zijn deze dingen trashy. Rijk? Classy

Een verschil tussen arm en rijk uit zich niet alleen in geld of in spullen. Het uit zich ook in de manier waarop er door de maatschappij tegen verschillende klassen aan wordt gekeken. Wat wij daarmee bedoelen, is het volgende: stel dat iemand die laag op de maatschappelijke ladder staat, hetzelfde doet als iemand met aanzien en rijkdom; dan worden deze twee vaak verschillend beoordeeld. Geloof je het niet? Lees dan maar eens deze voorbeelden. Uiteraard met een dikke knipoog maar daardoor niet per definitie onwaar….

Overdag drinken

Zit een hardwerkende arbeider op een dinsdagmiddag om 14:00 een biertje achterover tikken in de kroeg, dan fronst men de wenkbrauwen. Maar ziet men op hetzelfde tijdstip een in pak gehulde zakenbobo een glas cognac tot zich nemen, dan ruikt dat ineens naar succes.

Gokken

Een man die zijn zuurverdiende centjes in een fruitautomaat gooit, tegen beter weten in hopend dat hij de jackpot wint, vinden wij een naïeve zielenpoot. De man die zonder blikken of blozen nog eens een stapel fiches met een waarde van 1.000 euro inzet aan de pokertafel, puur om te bluffen, vinden wij een high roller.

Drugs

De lager geschoolde single man met een rotbaan die in zijn vrije tijd misschien een jointje of twee te veel opsteekt, vinden wij een klaploper. De overbetaalde snelle reclamejongen die aan het einde van de middag nog maar een snufje sos tot zich neemt omdat-ie nog zo lang moet, veroordelen wij niet. Want”dat is nu eenmaal het wereldje”.

Veel kinderen hebben

Een gezin dat het niet al te breed heeft, wordt vaak veroordeeld om het hebben van veel kinderen. Want kunnen zij die kinderen wel geven wat zij nodig hebben? En hoe betalen ze alles? Ze zullen wel lekker gesponsord worden door de overheid…. Een rijk gezin met veel kinderen, heeft natuurlijk groot gelijk. Hoe meer kinderen, hoe meer troonopvolgers.

Subsidies

Best gek, eigenlijk: mensen die moeilijk rond kunnen komen of zonder werk zitten en daardoor overheidssteun ontvangen, vinden wij maar profiteurs, maar een Gooise jongen die subsidie ontvangt voor zijn hippe startup, is een ondernemer met ballen.

Een minnares

De eenvoudige man die er een stiekeme relatie op na houdt, krijgt de hoon van zijn omgeving over zich heen, de internationale zakenmagnaat met in elk stadje een ander schatje, krijgt high fives van zijn omgeving die precies hetzelfde doet.

Veel buiten de deur eten

Of je nu rijk of arm bent: iedereen heeft wel eens geen zin om te koken. Voor mensen zonder al te veel geld die vaak buiten de deur eten, geldt dat wij hen maar onverstandig en ongezond vinden. Maar die tweeverdieners zonder kinderen die precies hetzelfde doen, vinden we verdomd succesvol.

[FB_AANJAGER]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Arm? dan zijn deze dingen trashy. Rijk? Classy
Sluiten