Belvedere Heritage 176: genieten van vodka als van een whisky

Onlangs waren we uitgenodigd bij een exclusief proefevenement om kennis te maken met de Belvedere Heritage 176. Een vodka die strikt genomen geen vodka is, maar een mix met gemoute roggen. Wat daar zo bijzonder aan is mochten wij ervaren. Puur en in cocktails, begeleid door heerlijke food pairings. Hoe dat beviel en wat we van de vodka vinden, lees je hier.

Tegenwoordig smaken de meeste vodka’s erg neutraal, dat is ook de reden dat ze zo populair zijn als basis voor tal van cocktails. Maar vodka’s zijn niet altijd zo neutraal van smaak geweest, deze ontwikkeling heeft pas plaatsgevonden nadat de schaalgrootte van de productie toenam. Vodka slachtoffer van haar eigen populariteit? Zou je kunnen zeggen, maar het is nog niet te laat.

Terug naar traditie

Belvedere heeft de stap gezet om terug te keren naar de traditie van het vodka-maken door te kijken naar het verleden. Door de oude ambachtelijkere productiemethode in ere te herstellen, slaagde het huis erin om met een vodka-variant te komen die veel meer smaak heeft. Een vodka die je net als een goede whisky puur drinkt, waarbij je de tijd neemt om te genieten van de complexere en rijkere smaken. Denk knapperend haardvuur, je lekkerste fauteuil, een goede sigaar, Miles Davis en wat goede hapjes erbij. Een heel andere beleving – en prijs – dus dan de vodka van de drankgigant die je, al dan niet gemixt met een softdrink, achteroverslaat om dronken te worden.

Belvedere Heritage 176
In een cocktail. (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Vuur zorgt voor smaak

Vuur droogt de ontkiemende rogge in de traditionele Poolse moutfabrieken en voegt diepte en complexiteit toe aan de distillatie. Technisch gezien is vuur geen ingrediënt, maar we willen het wel degelijk een smaakmaker noemen. Belvedere Heritage 176 is een slow vodka, gemaakt door meer de tijd te nemen om het optimale uit de smaak te halen en bedoeld om in alle rust de aangename zachtheid en romigheid, de aroma’s en tonen van honing, walnoot, roggebrood en specerijen tot je te laten komen.

Manners probeerde hem uit in combinatie met briljante gerechtjes die speciaal bedacht werden om perfect samen te gaan met de vodka. Solo en in verschillende cocktailvarianten. Citroen combineerde mooi, maar ook (niet verrassend) honing, walnoot en grapefruit. Op eetgebied deed de Belvedere Heritage 176 het uitstekend in samenspel met stoere, krachtige herfstsmaken.

Stoere, krachtige herfstsmaken

Gerookte wortel, kaviaar, langoustines in fond, hooi-gerookte wilde eend, een smaakexplosie-veroorzakende Mexicaanse mole met een ruige chipotle, bramen en grapefruit… allemaal smaken die het goed doen met de Belvedere Heritage 176 cocktails. Toegegeven, het eten was bereid door een dream-team in de keuken.

Belvedere Heritage 176
De keukenbrigade aan het werk. (Afbeelding: Maarten Verkoren)

We aten namelijk bij restaurant Wils aan het Stadionplein in Amsterdam, waar Joris Bijdendijk en Maxim Rolvink en crew achter het fornuis stonden. Gedreven en creatief werd er geroosterd, gegrild, gerookt, gemarineerd, geklopt, gehakt, geblend en geassembleerd. En dat is een feest om te zien, het houtvuur laaide op van enthousiasme bij het zien van de prachtige ingrediënten die erop klaargemaakt werden en sloeg over naar glas en bord via een speciale flambeer-touch.

Goed, het moge duidelijk zijn, deze vodka wordt enthousiast omarmd door de haute cuisine. Probeer het eens uit, bij het eten. Ter inspiratie beelden we hierbij het menu af, zodat je een idee krijgt van de combinaties die er te maken zijn, zowel in het glas als op het bord. Uiteraard raden we ook ten zeerste aan dat je jezelf verwent met een avond goed uit eten en een glas Heritage 176 erbij, al was het maar omdat de horeca in deze moeilijke tijden onze steun verdient. Idee voor de horeca: een afhaalmaaltijd van een goed restaurant met een fles Belvedere Heritage 176 erbij? Mooi pakket toch?

Heritage 176, de conclusie

De Belvedere Heritage 176 zit in een hoger prijssegment dan de gemiddelde vodka. Maar het is dan ook geen gemiddelde vodka. Wat mag een fles goede whisky van jou kosten? Trakteer je zelf dit najaar eens op dit Poolse goede-levenswater als probaat middel om gesterkt de strijd met het herfstweer en Covid-19 aan te gaan. Drink hem puur of maak er een cocktail van met ingrediënten die completeren en versterken. Geniet zoals je van een mooie whisky geniet. Do try this at home!

De Heritage 176 is vanaf deze maand te verkrijgen bij onder andere De Drankenboutique in Rotterdam, Sterk in Amsterdam en Drinxx in Den Haag. Daarnaast zijn de ‘Heritage cocktails’ niet alleen bij Wils te bestellen, maar binnenkort ook bij Bar Rouge, Duke of Tokyo en de Chin Chin Club in Amsterdam.

Reageer op artikel:
Belvedere Heritage 176: genieten van vodka als van een whisky
Sluiten