Stijn Kuster
Stijn Kuster Investeren & Beleggen 22 apr 2022
Leestijd: 6 minuten

Beleggen in goud of zilver: wat is een beter investering?

Edelmetalen als goud en zilver worden vaak gezien als zekere beleggingen of ‘gestold angstzweet’, zoals sommigen het noemen. Manners ging in gesprek met edelmetaalspecialist Bart Brands van Gold Republic over het nut van beleggen in goud en zilver.

Met inflatie en dalende of zelfs negatieve rente neemt de populariteit voor beleggen toe. In deze rubriek gaan we in gesprek met beleggers en investeerders die zelf hun brood verdienen in de beleggingswereld. Dit artikel mag niet worden beschouwd als financieel advies. Wil je gaan beleggen? Dan is het belangrijk dat je jezelf eerst deze vier vragen stelt.

Beleggen in goud of zilver

“Goud en zilver zijn zo duur doordat het niet zomaar bijgemaakt kan worden. Het zijn elementen en die kun je dus niet maken. Doordat de edelmetalen schaars zijn en de vraag hoog is, blijft de prijs stijgen”, begint Brands.

Goud, zilver, beleggen
Bart Brands houdt een kilogram zilver vast (Afbeelding: Gold Republic)

“De totale hoeveelheid goud die is gemijnd in de afgelopen 6.000 jaar, is een kubus van een meter of 20. De schattingen zijn dat die kubus nog zo’n 2 meter zal groeien en dat het dan op is. Vanwege die schaarste zocht en vroeger al een goedkoper alternatief, om niet enkel huizen met elkaar uit te wisselen, maar ook bijvoorbeeld brood te kunnen kopen. Dan hebben we het over dat andere edelmetaal, dat bij het mijnen van goud en het mijnen van andere metalen ook wordt gevonden: zilver.”

Een goudbaar van 1 kilogram. (Afbeelding: ANP)

Inmiddels kopen we geen brood meer met zilveren munten, toch blijven de edelmetalen erg waardevol. Dit komt doordat mensen goud en zilver beschouwen als ‘store of value’, iets waar ze hun geld veilig in kunnen investeren zonder dat het minder waard wordt door inflatie.

‘Veilige haven’

Helemaal veilig is investeren natuurlijk nooit. “In 2011 was een kilo zilver tussen de 1.200 en 1.300 euro waard, nu zo’n 700 tot 750 euro. De waarde schommelt dus wel”, zegt Brands. Maar waarom wordt het dan toch door veel beleggers gezien als ‘veilige haven’?

Goud, zilver, beleggen
Zilverbaren van 1 kilogram. (Afbeelding: ANP)

“Al 5.000 jaar lang heeft goud de koopkracht beschermd en is het edelmetaal niet onderhevig aan inflatie. Het heeft weliswaar een laag rendement, maar ook een laag risico. Ook voor zilver geldt dit. De edelmetalen worden ten opzichte van de euro of dollar duurder. Dit komt niet zozeer doordat de waarde van goud of zilver stijgt, maar doordat de euro en dollar minder waard worden”, zegt Bart. “In 1999, toen de euro op papier werd geïntroduceerd, was een kilo goud ongeveer 8.000 euro. De euro heeft de afgelopen 20 jaar ten opzichte van goud 85 procent van zijn waarde verloren.”

Het grote verschil tussen goud en zilver als investering

Hoewel beide edelmetalen in de geschiedenis als goede store of value hebben gediend, verschillen de twee qua beleggingskarakter erg van elkaar. Zo is zilver belangrijker voor de industrie dan goud. “Door de vele toepassingen kan het enorm in waarde stijgen, doordat er steeds meer toepassingen worden gevonden. Denk aan zonnepanelen en andere elektronica die niet zonder zilver geproduceerd kunnen worden”, aldus Bart.

Investeren in whisky of wijn: wat is een betere belegging?

Zilver wordt veel in de industrie gebruikt en is schaars. Hoe komt het dan dat zilver relatief goedkoop is? Bart heeft hier verschillende verklaringen voor, maar er is volgens hem niet een sluitend antwoord op deze vraag te geven. “Kijken we fundamenteel, dan zie je dat er 1 kilo goud wordt gevonden in dezelfde tijd dat er 9 kilo zilver wordt gewonnen. Deze verhouding gaat steeds meer richting de 1 op 8. De verhouding in waarde ligt nu rond de 1 op 70 of 1 op 80. Dat betekent dat daar een grote afwijking zit, die je wil verklaren.”

“De kans bestaat dat zilver niet meer wordt gezien als een store of value, maar enkel als een industrieel metaal. Het grootste deel van zilver gaat naar de industrie. Het deel van zilver dat gekocht wordt door investeerders omdat zij monetaire veiligheid zoeken, is minder dan bij goud”, legt Bart uit. De potentie van zilver om meer te zijn dan waardevaste investering, is dus groter. Zoals altijd brengt meer rendement ook meer risico met zich mee tijdens het beleggen.

Met monetaire veiligheid doelt Bart op een investering/vorm van geld buiten het systeem van (centrale) banken.

Manipulatie van de zilverprijs

Daarnaast vindt er manipulatie van de zilverprijs plaats. “Ik wil mij distantiëren van alle complottheorieën rondom manipulatie van de zilverkoers. Feit is echter is dat JP Morgan – een Amerikaanse bank – en Deutsche bank beide zijn veroordeeld voor het manipuleren van de koers van zilver.

Goud, zilver, beleggen
Het hoofdkantoor van de grootste bank van Duitsland, Deutsche Bank, in Frankfurt am Main. (Afbeelding: ANP)

Hoe doen ze dat? “Ze leggen zogenaamde ‘spoofing orders’ in, orders op een bepaalde koers. Vlak voordat die koers een lagere prijs bereikt, annuleer je de order. Ook  worden er veel zogenaamde ‘naked short orders’ geplaatst. Dit zijn orders waarbij je enorme hoeveelheden zilver verkoopt, terwijl je die niet bezit. Als je dat op een bepaalde frequentie doet en tegen gigantische hoeveelheden, maak je winst. Het gaat dan om miljoenen kilo’s zilver”, aldus de specialist.

“We weten dus dat dit gebeurt en we kunnen zien dat die patronen van manipulatie ook na de veroordeling door zijn gegaan. Je ziet soms de koers van zilver op een dag ineens 10% dalen. Dat is een goede indicator dat de prijs nog steeds aan manipulatie onderhevig is”, legt Bart uit.

Zilverprijs alleen voor westerlingen ‘laag’

Hoewel de prijs wellicht laag lijkt, kun je je afvragen of dit zo is. “In het grootste deel van de wereld leeft men van ongeveer 2 dollar per dag. Dat is ongeveer 1/10 ounce zilver. In de historie is 1/10 ounce zilver een reële waarde voor een dag arbeid. Kijken we bijvoorbeeld naar de Romeinse tijd. Daar kregen soldaten 1/10 ounce voor een dag hard werken. Voor het grootste deel van de wereld is dat nog steeds zo”, zegt Bart.

Kolencentrale, bitcoin Co2, transactie
Een gedeelte van de voorraad baargoud in de kluizen van de Nederlandse Bank in Amsterdam. (Afbeelding: ANP)

“In het westen zitten wij in de uitzonderlijke situatie dat iedere Nederlander, als-ie dat wil en een beetje zuinig is, iedere week een ounce zilver kan kopen. Dat betekent niet dat een ounce zilver heel goedkoop is, maar dat een ounce zilver voor een hele kleine groep heel goedkoop is”, legt Bart uit.

Volgens de specialist is er kans op twee scenario’s. “Of we keren terug naar de norm van 1/10 ounce, waar dan de helft van de wereldbevolking onder leeft en we moeten het straks met veel minder doen. Of de rest van de wereld komt naar ons niveau en de koers van zilver stijgt gigantisch, waardoor 1/10 ounce zilver voor een werkdag ook weer de norm wordt.”

Zilver of goud al investering?

“Goud en zilver zijn de enige vormen van echt geld”, zegt Brands. “Het voldoet aan alle karakteristieken van geld en verschilt daardoor van een valuta als bijvoorbeeld de dollar of de euro”.

De geschiedenis toont aan dat goud door de jaren heen je koopkracht goed beschermt en dat zilver door zijn groeiende toepassingen in de industrie veel potentie heeft, maar hier ook meer risico bij komt kijken. Naast het rendement moet je zowel bij zilver en goud denken aan de vaste lasten. Zo is het verstandig om je edelmetalen extern in een kluis op te slaan. Daarbij betaal je in Nederland over goud- en zilverbaren belasting. Echter, munten (en muntbaren) gemaakt van de edelmetalen zijn belastingvrij, dus wellicht de goedkoopste manier om fysiek te beleggen in goud of zilver.

Waarom investeren in goud? 5 vragen aan specialist Bart Brands

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.