Pim Jansen
Pim Jansen Life 1 aug 2018

Investeren in crypto: 10 beginnersfouten die je moet vermijden

Beleggen in crypto coins? Verstandig, maar let op de valkuilen. Beleggen is niet voor iedereen weggelegd, ook al lijken de bomen af en toe de hemel in te groeien. De vraag voor iedereen die begint met het beleggen in cryptocoins is vaak: waar kan ik het beste in beleggen? Je kan uiteraard blind varen op een compleet leger vanzelf benoemde deskundigen of gewoon je eigen intuïtie volgen.

In feite zijn er een hoop ongeschreven spelregels bij het investeren in digitale valuta. De belangrijkste regel is dat je alleen moet beleggen als je vindt dat het bij je past. Ben je geduldig of wil je snel je winst kunnen verzilveren? Ga je voor de lange termijn en zo ja, wat is je strategie? We hebben de tien belangrijkste punten op een rij gezet zodat je goed beslagen ten ijs komt.

Blind varen op advies van anderen (doe je eigen onderzoek)

Aan het eind van de dag bent jij degene die de zuurverdiende contanten gebruikt om cryptocurrency aan te schaffen. Als je het product, of de waarde niet begrijpt, en je luistert alleen naar ‘experts’ op sites, Twitter of Slack die je vertellen wanneer je moet kopen en verkopen, krijg je grote problemen en verlies je veel geld. Als je vertrouwt op iemand anders dan jezelf om cryptocoins te kopen, moet je ook op hen vertrouwen om te weten wanneer ze moeten verkopen. Wees dus kritische en doe je eigen onderzoek.

Begin niet met minen en verwacht grote winst

Het is waar, de oorspronkelijke miners van Bitcoin en Ethereum zijn nu waarschijnlijk multi-mega-miljonairs. Het kan verleidelijk zijn om dat ook te doen. Klein probleem: je bent een godsvermogen kwijt aan de apparatuur en er is geen enkele garantie dat je die investering terug verdient. Zo is de hashrate veel hoger dan in het begin en je bent dus langer bezig om een munt te minen, althans, als het om bitcoins gaat.

De realiteit is dat het minen veel elektriciteit in beslag neemt. Tenzij je ultra goedkope elektriciteit kunt krijgen, is het minen het gewoon niet waard (tenzij je in Siberië woont en een enorm magazijn hebt dat honderden booreilanden kan opslaan. Zelfs dan is het waarschijnlijk het beste voor nieuwkomers om het minen te laten voor wat het is.)

Gebrek aan geduld

We moeten toegeven dat dit een lastige klus kan zijn, vooral als je de crypto-Twitter accounts bijhoudt. We worden overspoeld met “OMG HUGE PUMP BUY BUY BUY”. Hoewel deze informatie enig resultaat kan hebben, is het fysiek onmogelijk om alles bij te houden, en over het algemeen wordt geduld het meest beloond. Dit betekent niet dat er geen winst te behalen valt met handel op korte termijn. Het tegendeel is waar. Maar als je besluit om op korte termijn te handelen, zorg dan dat je een plan hebt en geduldig blijft.

Verkopen als het “hoog genoeg” is

De vraag is wanneer is er sprake van een hoge koers. Alleen achteraf kun je dat zeggen, maar dan is het hoogtepunt alweer voorbij. Neem als voorbeeld Ether, als je het gekocht had tegen een waarde van destijds acht dollar zal je wellicht geneigd zijn geweest om het te verkopen bij een koers van honderd dollar. Die 92 dollar winst is mooi meegenomen, maar wie zei dat het nooit hoger zou worden? Zorg dus dat je een plan hebt en van te voren weet bij welke koers je het wil gaan verkopen.

Houd uw privésleutels niet vast

Cryptocoins bewaar je in je wallet waar een aantal sleutels (keys) aan zijn verbonden. Door te investeren via een platform loop je risico dat je de investering kwijt raakt doordat dergelijke platforms een gewild doel zijn van hackers. Wil je het veilig doen, maak dan gebruik van een hardware wallet. Je gaat de code van je kluis bij de bank ook niet met de bankemployee delen.

Geen goede community’s vinden om van te leren

Communities zijn leuk, maar onthou dat het aanvullende informatie is wat je er uithaalt, ga er dus niet blind op vertrouwen. Voor alles geldt: wees kritisch en bepaal je eigen strategie. Wat voor een ander werkt, hoeft voor jou niet te werken.

Een paar goede community’s:

  • Decred Slack
  • SingularDTV Slack
  • Crypto Twitter
  • r / ethtrader

Verzenden naar de verkeerde crypto-wallet in een uitwisseling

Dit is een technische fout die heel veel mensen vaak maken en die gemakkelijk te herstellen is. Controleer nogmaals of de exchange wallet waar je geld naar verstuurt overeenkomt met het token dat je verzendt. Stuur geen BTC naar een ETH-portefeuille. Goed controleren dus.  Het is prima om meerdere tokens naar MyEtherWallet te sturen zolang ze ERC20 zijn, maar het is niet zo prima om dat op exchange wallets te doen. Verlies je crypto niet. Stuur het naar de juiste portemonnee.

Geen papieren met alle data bewaren

De meest betrouwbare wallet is heel simpel: pen en papier. Het is echter niet slim om er een heel document van te maken en dat op je pc te bewaren. Dat is vragen om problemen. Het kan geen kwaad om je sleutels en wachtwoorden op te schrijven, maar bewaar het zorgvuldig. Op die manier voorkom je dat je bij een computer crash alles kwijt bent, inclusief je digitale valuta.

Geen 2fa gebruiken of records van de code opslaan

Het uitwisselen van data kan een noodzakelijk kwaad zijn. Dat is echter geen excuus om tweefactorauthenticatie, waar mogelijk, in te schakelen en de herstelcode ergens offline op te slaan. In tegenstelling tot de reguliere ondernemingen is er voor cryptocoins geen klantenondersteuning die jouw account kan ontgrendelen als er iets mis gaat. Zorg er dus voor dat je weet wat je doet en waar je bepaalde gegevens opslaat en bewaart.

FOMO (Angst om de boot te missen)

Gedachten als “had ik maar in 2010 BTC gekocht” of “had ik maar geïnvesteerd in die ene ICO”. Laat je nimmer leiden door angst, onzekerheid of twijfel. Angst is en blijft een slechte raadgever.
Realiseer je dat elke dag nieuwe kansen in de crypto-wereld krijgt, en je bent beter af door je plan te volgen en je niet te laten leiden door emoties.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Medium

Reageer op artikel:
Investeren in crypto: 10 beginnersfouten die je moet vermijden
Sluiten