Mike Plevier
Mike Plevier Investeren & Beleggen 9 jun 2025
Leestijd: 2 minuten

Beleggen tijdens geopolitiek onrust: dit doen aandelen in oorlogen

We kunnen al even niet meer ontkennen dat we in tijden van ver gevorderde geopolitieke spanningen leven. Dan is geld op zich bijzaak, maar toch: wat zegt dit soort gekibbel tussen grootmachten over jouw aandelen? Wat is wijsheid op het gebied van beleggen?

Oorlog in Oekraïne, spanningen rond Taiwan, handelsoorlogen tussen de Verenigde Staten en China. Het nieuws staat bol van geopolitieke onrust. Elke keer als er iets gebeurt, lijkt de beurs te schrikken: aandelen dalen, olieprijzen schieten omhoog. Maar is dit echt een reden om je zorgen te maken als belegger of is het gewoon lawaai dat vanzelf overwaait?

Hoe raken geopolitiek spanningen de markt

Geopolitieke spanningen kunnen de economie direct raken. Neem Rusland en Oekraïne: sancties en verstoorde gasleveringen dreven energieprijzen op, wat bedrijven en consumenten raakt(e). Of denk aan chiptekorten door spanningen rond Taiwan, een belangrijke producent voor de hele wereld. Zulke gebeurtenissen zorgen voor onzekerheid, en markten houden niet van onzekerheid. Beleggers verkopen aandelen vaak uit voorzorg, wat koersen drukt.

Korte dip of lange pijn?

Toch is de impact vaak tijdelijk. Kijk naar historische crises: na 9/11 kelderde de S&P 500, maar binnen een jaar herstelde de index. De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China in 2018? Veel herrie, maar de markt trok zich erdoorheen. Meestal is het ‘noise’: een korte paniekreactie die overwaait als het stof neerdaalt.

geopolitieke spanningen aandelen beleggen
(Afbeelding: First Trust)

Als een conflict escaleert – denk aan een echte wereldoorlog of een oliecrisis – kan het langer duren en dieper gaan. Ook dan is in het grote geheel een dip echter van tijdelijke aard. Kijk maar eens naar bovenstaande grafiek, die oorlogen van de laatste 100 jaar meerekent in het verloop van de S&P500.

Hoe bewegen je aandelen?

Niet alles reageert hetzelfde. Aandelen in tech of luxe kunnen zakken bij onrust, terwijl ‘veilige havens’ zoals goud, de dollar of obligaties stijgen. Olie- en defensiebedrijven doen het soms juist goed – oorlog is ook business (ja, helaas is dat zo). In 2022 zag je dat: toen Rusland Oekraïne binnenviel, schoot de olieprijs naar 120 dollar per vat, en aandelen van wapenfabrikanten zoals Lockheed Martin stegen.

Wat is wijsheid tijdens beleggen?

Als belegger kun je twee dingen doen. Eén: niets. Lange-termijnbeleggers weten dat markten altijd herstellen. Blijf zitten en koop zelfs bij in een dip. Twee: aanpassen. Spreid je risico met goud of stabiele fondsen, zodat je niet alles verliest als het misgaat. Paniekverkopen is zelden een goed idee. De dip is vaak relatief snel alweer voorbij. Wil je profiteren van dergelijke dips, hou dan altijd wat ‘cash’ aan de zijlijn om in te kunnen spelen op echte dips of tijdelijke crashes.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.