Mike Plevier
Mike Plevier Belasting & Toeslagen 10 mrt 2025
Leestijd: 2 minuten

Zo haal je geld uit je Belastingaangifte 2024 zonder boekhouder

Sinds 1 maart 2025 zijn de deuren weer geopend voor de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting. Krijg je iets terug of moet je bijbetalen? Sommige mensen krijgen het al benauwd bij het idee van de Belastingaangifte 2024 of het ontvangen van de blauwe brief.

Om je weer een beetje op gang te helpen en met vertrouwen de aangifte te doen, zetten we een aantal tips op een rijtje. Van inkoppertjes tot slimme trucs.

Tips voor een goede Belastingaangifte 2024

Lees dit artikel nog eens even goed door eer je de Belastingaangifte 2024 in een overhaaste bui invult. Uiteraard kun je ook een boekhouder in dienst nemen, al kun je beter eerst even deze rekensom maken of dat echt loont.

1. Goede voorbereiding is het halve werk: de documenten

Het zorgt zeker voor beter overzicht en scheelt stress als je eerst de tijd neemt alle nodige info en documenten te verzamelen. De belastingdienst vult het nodige al voor je in. Ja, ze hebben al je bankstanden, beleggingsinformatie, informatie uit het kadaster, hypotheekinfo en uiteraard je salaris. Maar verzamel van tevoren al je jaaroverzichten van je bank (rekeningen en eventueel hypotheek of andere leningen), beleggingen, jaaropgave werkgever, woz-waarde van eventueel je eigen woning en facturen of bonnen van aftrekposten.

2. Controleer de vooraf ingevulde informatie

Het is handig, maar soms ook eng wat de belastingdienst allemaal van ons weet. Het meeste zal gewoon kloppen, maar controleer altijd goed wat er al voor je is ingevuld. Klopt je salaris, woz, betaalde rente over je hypotheek? Kloppen je bankstanden en eventuele ontvangen toeslagen. Foutjes kunnen invloed hebben op het te ontvangen of te betalen bedrag, dus scherp blijven is niet onbelangrijk.

3. Fiscaal partnerschap

Het zijn of worden van fiscaal partners kan fiscale voordelen hebben. Fiscale verdeling van bijvoorbeeld vermogen of spaargeld, het verdelen van bepaalde inkomsten of juist aftrekposten. We laten niet graag iets liggen, dus verdiep je er altijd in of dit voor jou iets kan brengen. Zo verdien je 2.950 euro als fiscaal partner in je Belastingaangifte 2024.

4. Gebruik de aftrekposten

Bepaalde kosten die je het afgelopen jaar hebt gemaakt zijn wellicht aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. En hier is echt iets te winnen in je Belastingaangifte 2024. De belangrijkste aftrekposten zijn je hypotheekrente, niet vergoede zorgkosten, studiekosten, giften aan goede doelen, reiskosten (niet vergoede reiskosten met OV) en bijvoorbeeld ook de inleg voor een extra pensioen. Check hier aftrekposten die lonen en vaak vergeten worden.

5. Dien op tijd in of vraag uitstel

Een inkoppertje eersteklas natuurlijk. Je kunt vanaf 1 maart je aangifte indienen en hebt daar tot 1 mei voor. Ik hanteer zelf altijd de volgende regel: krijg ik geld terug op tijd indienen, moet ik betalen vraag ik uitstel. Eerder indienen zorgt er doorgaans voor dat je ook eerder je teruggave hebt ontvangen, dus dat is wel prettig. Wanneer ik moet bijbetalen vraag ik dus doorgaans uitstel aan en heb ik er de sport van gemaakt om nog wat extra rendement te maken met het uiteindelijk te betalen bedrag. Aan de andere kant: bij uitstel van je Belastingaangifte 2024 betaal je wel rente.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.