Redactie
Redactie Advertorial in archief 27 september 2016

De 1e aflevering van Harley And The Davidsons zie je bij Manners

Luid de klokken, want we hebben goed nieuws: de eerste aflevering van de veelbelovende miniserie Harley And The Davidsons (8.3 op IMDb) met Neerlands trots Michiel Huisman in de hoofdrol, is vanaf 3 tot 8 oktober exclusief te zien op Manners. De overige afleveringen kijk je daarna op Discovery. Hoe tof is dat?

Harley And The Davidsons vertelt het verhaal van jeugdvrienden William Harley en Arthur Davidson die samen een motorfiets bouwden met – jawel – 3pk. Het was de eerste, echte Harley-Davidson. Hoewel de ronkende machines vandaag de dag zowel een levensstijl vertegenwoordigen, als geroemd worden vanwege de uitzonderlijke hoge kwaliteit, is het ooit allemaal begonnen met deze twee mannen en een berg passie voor tweewielers.

Als snel werden de twee bijgestaan door de broers van Arthur: Walter en Willam. Op 30 augustus 1903 zag de Harley-Davidson Motor Company officieel het levenslicht. Het was William Harley die een groot deel van de ontwerpen op zich nam en in 1909 met de eerste V-twin (twee cilinders in een hoek van 45 graden) op de proppen kwam, het motorblok dat later zo kenmerkend zou worden voor een Harley-Davidson. Het was overigens Glenn Curtiss die verantwoordelijk wordt gehouden voor het ontwikkelen van de V-twin.

The Buyback

Na het uitbrengen van een aantal succesvolle motoren als de Liberator, de Knucklehead, de Duo Glide (met voor- én achtervering) en de Electra Glid (met elektrische startmotor), besloot het kwartet om een samenwerking aan te gaan met American Machine & Foundry-group. Een discutabele keuze. In 1981 besloot een groep steenrijke liefhebbers, waaronder de kleinzoon van Davidson, het bedrijf terug te kopen voor 75 miljoen dollar.

Twee jaar later bracht het bedrijf een keur aan modellen om de ziel van het bedrijf weer tot leven te wekken. De hoeveelheid cc’s stegen ondertussen gestaag. Waar de eerste Harley was voorzien van 3 cc, had de Sportster uit ’83 al 833 cc onder het zadel liggen, werden de grotere V-twins met 1340 cc opgestuurd en werden de Twin Cam-motorblokken voorzien van een indrukwekkende 1699 cc. Inmiddels zijn er tientallen variaties ontwikkeld, retro-modellen opnieuw uitgebracht en staat er voor 2021 – geheel tegen alle ‘regels’ in – een volledig elektrisch model op de planning.

Harley And The Davidsons

Het uitbrengen van een elektrisch model, ondanks felle kritiek van liefhebbers, is exact wat de vrienden en broers vanaf de start al deden: tegen de stroming in zwemmen. In Harley And The Davidsons zie je hoe de mannen met grote sociale en technologische veranderingen moeten dealen om hun bedrijf succesvol te maken. Ze riskeren hun volledige vermogen om Harley-Davidson op te richten. Ondanks alle uitdagingen, is het de enorme liefde voor het vak die van hun dromen waarheid maakt: motoren bouwen die snoeihard gaan en alle regels negeren.

In samenwerking met Harley And The Davidsons

Reageer op artikel:
De 1e aflevering van Harley And The Davidsons zie je bij Manners
Sluiten