Na Netflix gooien ook Apple, Disney+ en YouTube beeldkwaliteit omlaag

Vorige week werd bekend dat de beeldkwaliteit van Netflix tijdelijk wordt verlaagd, nu iedereen thuis zit. Die maatregel is het gevolg van gesprekken die de Europese Unie met techgiganten is gaan voeren, naar aanleiding van het coronavirus.

Nu veel mensen thuis moeten werken is een degelijke internetverbinding belangrijker dan ooit. De angst is dat de netwerken in Europa overbelast raken doordat consumenten massaal aan het streamen zijn, en er geen bandbreedte meer over is om via Skype een sollicitatiegesprek te kunnen voeren.

Disney, Amazon en YouTube

Of, in drastischere scenario’s: dat het internet als informatievoorziening verdwijnt, juist nu elke dag de regels en maatregelen van de overheid kunnen veranderen.

Netflix is goed voor zo’n 25 procent van het internetverkeer, dus daarmee is al een groot deel getackeld. Daar blijft het echter niet bij. Ook Disney+, YouTube, Apple TV+ en Amazon Prime Video hebben hun beeldkwaliteit omlaag gegooid.

Disney+ gaat morgen, 24 maart, gelanceerd worden in meer landen, al is de lancering in Frankrijk uitgesteld tot 7 april. Het bedrijf belooft dat de benodigde bandbreedte voor het streamen op Disney+ met maar liefst 25 procent omlaag zal gaan.

Ook Amazon belooft “de streaming-bitrates te verlagen met behoud van een hoogwaardige streaming-ervaring” in de Europese landen waar het actief is.

Apple gooit ook beeldkwaliteit omlaag

Hoewel Apple nog geen officiële aankondiging heeft gedaan, heeft 9to5Mac de afgelopen dagen een vermindering van de videokwaliteit in Europa opgemerkt – een behoorlijk agressieve vermindering in feite.

In tegenstelling tot eerdere geruchten die de ronde deden is het niet alsof we nu massaal in SD-kwaliteit moeten gaan streamen. Streamingdiensten verlagen enkel de bitrate, waardoor randjes bijvoorbeeld iets rafeliger worden of de kleuren iets minder levendig.

Er zijn een hoop knoppen om aan te draaien, en als er bedrijven zijn die goed zijn in bestanden in omvang doen verminderen terwijl je amper kwaliteit inlevert, dan zijn het Netflix, Disney, YouTube en Amazon wel!

Reageer op artikel:
Na Netflix gooien ook Apple, Disney+ en YouTube beeldkwaliteit omlaag
Sluiten