Beelden: extreme storm in Nederland

We kondigden het zondag al aan: er is vandaag storm in Nederland. We dachten dat het ideale surfomstandigheden zouden worden, maar laat de surfplank nog maar even voor wat het is, te weten dat het net wat extremer uitpakt.

Scrol naar beneden voor alle video’s

Code rood in Nederland

De zware westerstorm zorgt namelijk voor chaos in Midden-Nederland. Bomen waaien om, vrachtwagens kantelen mensen worden omver geblazen. De politie en 112 twee worden platgebeld. “Bel alleen in levensbedreigende situaties”, aldus de politie.

Het KNMI heeft code rood afgekondigd voor de provincies Zuid- en Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel en het IJsselmeergebied wegens zware windstoten. Tussen 10.00 en 13.00 uur kan de wind zoveel schade, letsel en overlast veroorzaken dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn, waarschuwt het KNMI.

Dit artikel verscheen al eerder op Outdoor Manners.

Bijna een storm met orkaankracht

Rijkswaterstaat raadt mensen af de weg op te gaan als het niet strikt noodzakelijk is. “Het gaat helemaal mis op de weg”, zegt ook Wijnand Zwaan van de ANWB tegen NOS. “Er zijn heel veel vrachtwagens gekanteld, vooral op bruggen.”

Op meerdere plekken is al windkracht 11 gemeten, op sommige plekken werd bijna een orkaankracht van 12 gehaald. Op veel andere plekken worden windstoten verwacht met uitschieters tot 130 kilometer per uur.

Weerstation de Bilt heeft rond 10.00 uur de zwaarste windstoot gemeten sinds de ‘extreme januaristorm’ van 1990. De windstoot was 122 kilometer per. Het record bij het meetstation staat op 133 km/uur.

De beelden op een rij

Nederland heeft tot in ieder geval 14.00 te maken met de zware westerstorm. De wind, die uit west tot noordwest komt, neemt in de tweede helft van de middag sterk af. Boven land is de wind dan matig, aan de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

We hebben hebben de video’s op social media hier voor je op een rij gezet.

Reageer op artikel:
Beelden: extreme storm in Nederland
Sluiten