Remote werken? Deze bedrijven hakten tijdens corona de knoop door

De ontwikkeling naar remote werken (op afstand, of dat nou thuis is of ergens anders ter wereld) was al langer gaande. Toch maakte de beslissing van de overheid om iedereen thuis te laten werken een grote impact op veel bedrijven, die opeens moesten omschakelen. Die impact blijkt in sommige gevallen blijvend te zijn: de coronacrisis heeft de ontwikkeling versneld en steeds meer bedrijven zeggen hun kantoor gedag.

Wordt er bij jou in de digitale wandelgangen ook wel eens gesproken over het toestaan van ‘meer thuiswerken’ na het corona-tijdperk? Deze bedrijven doen er nog een schepje bovenop.

Facebook

In mei kondigde Mark Zuckerberg aan dat de 48.000 werknemers van Facebook ook na het corona-tijdperk zijn toegestaan om vanuit huis te werken. Dit betekent dat ze nog niet helemaal afstand nemen van het kantoor, maar Zuckerberg geeft aan dat hij verwacht dat iedereen binnen vijf a tien jaar remote zal werken. De lockdown heeft hem doen inzien dat de productiviteit van zijn werknemers er niet op achteruit gaat.

Hoewel het op zich niet zo verrassend is dat een modern techbedrijf besluit om remote te gaan werken in de toekomst, ligt dat bij Facebook toch anders. Tot de coronacrisis was bij het bedrijf namelijk alles gericht op werknemers juist zoveel mogelijk op kantoor houden. Voorbeelden van dit beleid zijn de gratis shuttlebussen, uitgebreide maaltijden, kappers en stomerijen.

Ook Twitter en Shopify kondigden aan permanent remote te gaan werken. Dat veel mensen het remote werken bevalt, blijkt wel uit het feit dat mensen massaal zochten op ‘Twitter jobs’ na de aankondiging van Twitter CEO Jack Dorsey.

Lees ook: Thuiswerken bevalt Nederlanders zo goed de helft niet meer anders wil

Goboony

Nóg vetter vinden we misschien wel het plan van het Nederlandse camperdeelplatform Goboony. Zij verruilen hun kantoor voor, hoe kan het ook anders, campers. Mede-oprichter Mark de Vos werkte zelf al vaker remote, vertelt hij aan Sprout. Hij werkt regelmatig vanuit zijn camper en houdt dan een kitesurf-sessie in zijn pauze.

Door corona kwam het hele team van 21 werknemers net als de rest van Nederland thuis te werken. Omdat Goboony wel meer werknemers heeft die weleens vanuit hun camper werken, was het besluit om het kantoor in Utrecht op te zeggen snel gemaakt. “Een operations manager reisde bijvoorbeeld een jaar geleden vier maanden door Europa, terwijl hij vanuit zijn camper een team van tien mensen aanstuurde”, vertelt de Vos aan Sprout.

Om toch in goed contact te blijven met elkaar, komt het team elke dag ‘s ochtends digitaal samen via Slack, Zoom of Hangout. Ook is er aan het einde van de ochtend een digitale koffiebreak, zodat je niet de spontane gesprekken bij het koffie-automaat gaat missen. Goboony is van plan één keer in de zoveel tijd een camper-sessie in de natuur te houden waarin iedereen samen kan komen.

Typeqast

Software-bedrijf Typeqast zegde in mei hun kantoor in Amsterdam op. De kantoren in Zagreb en Split zijn verruild voor een kleine ruimte, zodat medewerkers nog wel af en toe samen kunnen komen mochten ze dat willen. Op de website van het FD vertelt CEO Sonja Meijerink dat ze zonder corona deze stap nooit gemaakt hadden.

Zo mochten de ontwikkelaars in Zagreb voor de crisis maar drie dagen per maand vanuit huis werken. Als ze om meer vroegen, gaf Meijerink geen toestemming. “Na twee maanden lockdown weet ik dat het allemaal prima gaat. Het lag bij mij. Ik moest loslaten de controle te willen hebben. Nu vind ik het stoer dat we dit gaan doen”, vertelt ze in het FD.

Lees ook: Zo overtuig je jouw baas ervan je (vaker) thuis te laten werken na het corona-tijdperk

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Reageer op artikel:
Remote werken? Deze bedrijven hakten tijdens corona de knoop door
Sluiten