Bedenker Venom heeft hard hoofd in toekomst Spider-Man in MCU

De emotionele achtbaan rondom de onzekere toekomst van Spider-Man houdt nog steeds de gemoederen bezig. Petities van fans om de iconische superheld in het Marvel Cinematic Universe te behouden zijn ondertussen voorzien van tienduizenden handtekeningen, terwijl de geruchtenmolen op volle toeren blijft draaien. Todd McFarlane doet nu ook een duit in het zakje.

Bedenker Venom doet duit in zakje

Hij is de striptekenaar en uitgever die onder andere Spawn en Venom bedacht. Vooral die laatste is in deze context relevant, omdat de recente Venom film van Sony een onverwacht groot succes was. Mede daardoor denkt Sony het nu zelf te kunnen, zonder Marvel. Daar lees je hier meer over.

Ook McFarlane is er van overtuigd dat Spider-Man en het Marvel Cinematic Universe elk hun eigen pad gaan volgen. Waar het er eerst nog op leek dat Disney als onderhandelingstactiek aan het bluffen was, lijkt de kans op een goed einde voor de fans steeds kleiner te worden.

De toekomst die Spider-Man: Far from Home en Avengers: Endgame inluidden, zullen we nooit te zien krijgen. Althans, als we Todd McFarlane moeten geloven. Tegenover Bloomberg zette de beroemde uitgever zijn redenen daarvoor op een rijtje.

Dag Spider-Man

“Toen Disney Marvel kocht waren er enkele personages die Marvel niet meer in handen had. Ze moesten 2 miljard dollar uitgeven om Iron Man terug te krijgen van Paramount. Ze probeerden X-Men en de Fantastic Four van Fox voor $ 4 miljard te krijgen, maar het kostte hen $ 73 miljard omdat ze gewoon de hele studio moesten kopen. En toen hadden we natuurlijk de deal met Sony, omdat er een soft spot is voor Spider-Man, waarbij er een soort cross-over tussen Sony en het MCU ontstond.”

Geruchten wijzen erop dat de Grote Muis in plaats van 10 procent maar liefst 50 procent van de taart wilde hebben. De twee studio’s gingen weer om de tafel na Far from Home, het eindpunt van de originele deal die in 2014 werd gesloten.

McFarlane gaat door: “Als ik de directeur van Sony was, zou ik nee zeggen. Van wat ik hoorde willen ze van een 10 procent take naar een 50 procent take. Ik zou niet weten welke executive ze die sprong zou geven. Ik zou dus echt niet weten hoe beide studio’s dat enorme gat gaan overbruggen. Sony denkt, ‘We hoeven de toko niet weg te geven, want we doen het prima zonder jullie.'”

Todd McFarlane met Stan Lee in 2011
Todd McFarlane met Stan Lee in 2011 Bron: AFP PHOTO/VALERIE MACON

De context

En daar zou de bedenker van Venom best wel eens gelijk kunnen hebben. Als die gelekte cijfers kloppen, dan zou het betekenen dat ze een compromis tussen 10 en 50 procent moeten gaan vinden. In een context waar Sony zelf onlangs zijn meest lucratieve film ooit uitbracht, Venom, moet je jezelf inderdaad afvragen waarom de studio toe zou moeten geven.

De andere kant op geldt hetzelfde: naast een paar losse eindjes qua filmplot heeft Marvel een stal vol superhelden en filmrecord na filmrecord in handen. Heeft het MCU echt Spider-Man nodig om succes te blijven boeken?

Met die context klinkt de conclusie van McFarlane helaas zeer redelijk. De kans dat Spider-Man ooit nog naast de Avengers over het witte doek slingert, is zeer klein.

Reageer op artikel:
Bedenker Venom heeft hard hoofd in toekomst Spider-Man in MCU
Sluiten