Samsung werkt aan een batterij die vijf keer sneller oplaadt

Randloze toestellen, vouwbare schermen, gezichtsherkenning en zo gaat de lijst met technologische ontwikkelingen nog wel even door. Heel leuk allemaal, maar waarom komen de telefoonfabrikanten niet met nieuwe technieken waar we écht wat aan hebben? Je gebeden worden verhoord, want Samsung werkt aan een bizar krachtige batterij.

Of we ooit nog teruggaan naar de Nokia tijd, toen je met één oplaadbeurt een week lang vooruit kon, lijkt onwaarschijnlijk. Maar deze ontwikkeling is een stap in de goede richting. Samsung is namelijk druk aan het experimenteren met grafeen. Dit materiaal, dat bestaat uit een enkele laag koolstofatomen, is een zogenaamde supergeleider. Combineer dit met een lithium-ion batterij en je hebt een super krachtbron in handen.

Om te beginnen kan deze grafeen batterij tot wel 45 procent meer energie opslaan, maar daar blijft het niet bij. Dankzij de supergeleidende eigenschappen van het koolstof laadt hij vijf keer sneller op dan de batterij die nu in je smartphone zit. Dat betekent dat je straks binnen twintig minuten van nul naar honderd procent kunt gaan.

Better faster stronger

Met het gebruik van grafeen in batterijen wordt al een behoorlijke tijd geëxperimenteerd, maar tot zover was vooral de levensduur nog een probleem. De batterij ging namelijk niet lang genoeg mee. Volgens Samsung hebben ze vooral op dit gebied flinke stappen gezet. Zo zou hun nieuwste prototype na vijfhonderd keer opladen nog steeds beschikken over 78 procent van de volledige capaciteit.

Sneller opladen, een hogere opslagcapaciteit en een goede levensduur. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor de ideale smartphone-batterij, maar daar gaat het natuurlijk niet bij blijven. Als deze grafeen batterijen zich zo blijven doorontwikkelen is het een kwestie van tijd tot we deze techniek ook op andere plekken gaan tegenkomen. Denk aan smartwatches, drones en in de toekomst zelfs elektrische auto’s. Al je apparaten gaan beter worden en dat hebben we te danken aan een één atoom dik laagje koolstof.

Reageer op artikel:
Samsung werkt aan een batterij die vijf keer sneller oplaadt
Sluiten