De BBQ essentials: alles wat je nodig hebt voor een geslaagde barbecue

Het kan je onmogelijk zijn ontgaan dat de lente in volle gang is en de zomer steeds dichterbij komt. Het kwik in de thermometer geeft steeds vaker aan dat we de twintig graden passeren, de avonden worden langer en het aantal rokjes op straat begint op te lopen. Dat betekent dus ook dat het barbecue-seizoen officieel begonnen is, maar ben je daar wel klaar voor? Na het lezen van dit artikel in ieder geval wel.

Het juiste vuur

We beginnen natuurlijk bij de basis en dat is vuur. Het aanwakkeren van de vlammen kan op verschillende manieren. De bekendste en meest gebruikte optie is natuurlijk de houtskool barbecue. Klassiek, veelzijdig en voor ieder budget.

Toch zijn er ook nog genoeg andere opties. Bijvoorbeeld een echte Amerikaans grill op gas, een kamado barbecue zoals de Green Egg of een grote Smoker BBQ. Wil je laten zien dat je een moderne man bent? Dan is een pellet barbecue misschien wel wat voor je. Verdiep je in ieder geval goed in de mogelijkheden en investeer in een barbecue die bij je past.

Goed gereedschap is het halve werk

Met alleen een verroeste schroevendraaier en kapotte hamer kun je geen kast bouwen en dat geldt ook voor barbecueën. Als grillmaster heb je het juiste gereedschap nodig. Scherpe messen, spatels, vleesvorken, tangen, robuuste snijplanken, een lederen schort en ga zo maar door. Goed materiaal kan behoorlijk prijzig zijn, maar je hebt er wel lang plezier van. Investeren dus.

Denk aan het comfort van je gasten

Je kunt nog zo’n mooi stuk vlees op tafel zetten, als je gasten verkrampt op een krukje zitten, kunnen ze er onmogelijk echt van genieten. Een avondje barbecueën kan gemakkelijk uren duren en daarom is comfort erg belangrijk. Zet bijvoorbeeld een mooi loungeset in de tuin of investeer in een mooie tuinset.

Vergeet ook niet dat je met een barbecue altijd extra gasten kunt aantrekken, dus wees daarop voorbereid. Zorg ervoor dat je altijd de optie hebt om wat extra tuinstoelen bij de tuintafel te zetten. Want ook bij barbecueën geldt: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Zolang ze maar niet met lege handen aankomen.

Zorg voor gepaste verkoeling

Als je te gast bent bij een barbecue is het namelijk wel zo netjes om wat mee te nemen. Een gemakkelijke manier om jezelf populair te maken, is het meenemen van een goed biertje. Een lekkere weizen of een fris witbiertje bijvoorbeeld. Als gastheer loop je dan wel vaak tegen een probleem aan, want hoe ga je dat bier koud houden?

Je kunt dus niet alleen met het vuur bezig zijn, maar moet ook denken aan de koude kant. Ligt je koelkast vol met vlees en is er echt geen plek meer om de drankjes koud te houden? Investeer dan in een koeling speciaal voor je drankjes. Vind je dat net iets te veel van het goede? Dan kun je ook gewoon emmers met ijs neerzetten en daar je drankjes in doen. Handige tip: gooi zout over het ijs. Hierdoor zakt de temperatuur richting de -15 graden en zijn je drankjes lekker snel koud.

Een barbecue is niet compleet zonder muziek

Barbecueën moet een feestje zijn en een goed feestje kan niet zonder muziek. Je kunt zelf je gitaar erbij pakken, maar het is misschien beter voor de oren van je gasten om een bluetoothspeaker te kopen. Die kun je dan mooi gebruiken om één van de vele barbecue afspeellijsten op Spotify af te spelen. Muziek aan, biertje in de hand en grillen maar. Veel beter gaat de zomer niet worden.

Reageer op artikel:
De BBQ essentials: alles wat je nodig hebt voor een geslaagde barbecue
Sluiten