Bar Rouge – oogstrelend en tongkietelend avondje uit

De Singel in Amsterdam is een van de bekendste straten van Nederland. Uiteraard ook omdat ondergetekende er geboren is, maar toch vooral vanwege het prachtige werelderfgoed dat er op je neerkijkt. Goede en afwisselende horeca zit er ook. In het pand waar vroeger de Odeon zat en al een tijdje de Supperclub, zit sinds dit jaar ook iets nieuws en anders-dan-anders: Bar Rouge.

We trapten hier het weekend af, benieuwd naar deze restaurant-meets-bar-meets-nachtclub. We kwamen om 19 uur binnen en het zat al goed vol. Ondanks Corona en ondanks het terrasweer buiten leek het erop alsof toch veel mensen hun vrijmibo hadden gecontinueerd op Singel 460. Later bleek dat Bar Rouge met twee shifts werkt, niet ongebruikelijk in deze moeilijke tijden voor de horeca, en dat de eerste shift rond 20:30 uur afliep. Dat was meteen ook het enige minpuntje, want we zaten nog volop te genieten van het bijzonder goede eten, de lekkere drankjes, de muziek en elkaar toen ons beleefd gevraagd werd om op te hoepelen.

Aziatische fusiongerechten in een Moulin Rouge-setting

Het concept staat en blijkt ijzersterk. Wat Bar Rouge goed doet, is keuzes maken. Dat klinkt simpel, maar dat is het niet. Veel horecagelegenheden gaan juist ten onder doordat ze er niet in slagen knopen door te hakken en allerlei trends tegelijk willen aanbieden, maar nergens het gemiddelde ontstijgen. Less is more, kwaliteit beats kwantiteit. Bar Rouge bekent kleur en dat wordt al direct duidelijk in de naam. Maar ook in het interieur, de belichting en de props, alles helpt je direct in een Moulin Rouge-achtige sfeer.

Bar Rouge, restaurant, Dining Manners
De sushi is van hoge kwaliteit (Afbeelding: Bar Rouge)

Met lichte vooroordelen over thema-restaurants, was ik benieuwd of de kwaliteit van het eten top-prioriteit zou hebben of dat de nadruk zou liggen op de experience. Het viel mij op dat het thema Parijs’ nachtleven ophield bij de keuken, wat ik toejuich. Want hoewel er niets mis is met de Franse keuken, integendeel zelfs, zit niemand te wachten op een menu met vermoeide, afgezaagde Franse klassiekers (om maar in het thema te blijven).

Bar Rouge scoort met flitsende, frisse, smaakvolle vooral Aziatische fusiongerechten. De sushi was van hoge kwaliteit, dagvers en fantastisch gepresenteerd. Er is duidelijk nagedacht over een originele presentatie die ook nog tot zijn recht komt in een zaal met sfeerverlichting.

De oesters van Bar Rouge

We begonnen met de oesters. Ze werden geserveerd op ijsblokjes met een lichtbron eronder waardoor het ijs een koele blauwe gloed afgaf wat mooi contrasteerde bij het vurige rood wat verder overal domineert. Schrijver dezes is een groot oesterliefhebber, en doorgaans wars van welke toevoeging dan ook. Oesters eet je puur natuur, anders kun je niet proeven welke soort je eet, hoe vers ze zijn en mis je alle smaakschakeringen (romig, zilt, zoet, nootachtig, noem maar op). Purist zijn is soms moeilijk als je ziet welke creatieve smaakcombinaties er worden bedacht, hetgeen ik soms oplos door de sausjes er los bij te vragen en die apart naar binnen te tikken.

Bar Rouge, restaurant, Dining Manners
Fantastische oesters (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Bij Bar Rouge kregen we de oesters standaard mét toevoegingen en was de keuze al gemaakt. De smaakcombinatie was uitstekend, de versheid en textuur ook dik in orde. Mijn tafelgenoot vond ze veel lekkerder dan ‘oesters-met-niks’ wat als nadeel had dat er minder voor mij over bleven. We moesten ons inhouden er niet nog meer te bestellen, maar er kwam nog van alles aan.

De Beef Tataki was uitstekend en gebalanceerd van smaak, ondermeer dankzij de Ponzu-saus en en ook hier was de presentatie goed, carpaccio-style met mooie verse kleine groene blaadjes. Eenvoudig maar krachtig. We proefden een zuurtje, een bittertje, wat zoets en wat zilts, wat zachts en een bite.

Sushi van hoog niveau

Omdat we de sushi platter hadden besteld, leek het ons lekker er edamame-boontjes bij te nemen. Deze kwamen in de peulen die rijk bestrooid waren met een goede crunchy-Furikake-zoutmix, hetgeen erg smakelijk was bij de edamame.

 

Bar Rouge, restaurant, Dining Manners
Krachtige smaakcombinaties (Afbeelding: Bar Rouge)

De sushiplatter zag er fraai uit, een etagière waaierde rond zijn as omhoog met telkens een houten plankje waarop een aantal sushi en nigiri lagen, bij elkaar zes verschillende. Wij hadden de volgende nigiri: zalm, zeebaars en tonijn. Daarnaast prachtige sushi met zalm, tonijn, zeebaars, avocado en nog een hele spectaculaire verrassingsrol die de smaakpapillen through the roof schopte, wow! Allemaal uitstekend van smaak, afwisselend en feestelijk gepresenteerd.

Atlantis op je bord

Erna kwam de King Crab, oogverblindend gepresenteerd met blauw verlicht ijs en kaviaar en rijkelijk bestrooid met goudpoeder. De krab lag mooi verzorgd in zijn schild en dat in verschillende opstellingen waardoor het geheel deed denken aan een feestje in Atlantis. Alleen Neptunus ontbrak nog.

Bar Rouge, restaurant, Dining Manners
De King Crab, een meesterwerk! (Afbeelding: Maarten Verkoren)

De drankenkaart is goed doordacht. Allemansvriendelijke wijnen, spirits en cocktails. Oh, en champagnes. Veel keuze! Veel Moët-varianten, en ook Veuve Clicquot, Krug Grande Cuvee en zelfs twee vintages Dom Perignon voor als je indruk wil maken. Bier kan ook, maar ze hebben alleen een flesje Bud, en dat noemen wij een pilsje. In deze tijden van overvloeden aan craft beers is dat erg schamel. Maar ok, er zijn genoeg plekken waar je tientallen craft beers kunnen proeven, bij een avondje Bar Rouge past iets flamboyants.

Cocktails drinken bij Bar Rouge

Wij probeerden verschillende cocktails, allemaal geprijsd op 13 en 14 euro. Voor die prijs ging een 22-jarige Engelse dame in zwart cocktailjurkje mixen en shaken, niet te beroerd om er een showelementje aan toe te voegen. Geen ingewikkelde trucs of dubbele flips met de shakers, maar wel met de cocktailmaakster sensueel op een podium. Ze komt zelf de cocktails naar je tafel brengen en met spanning proefden we. Als ervaren cocktaildrinker en -maker ben ik vrij kritisch en ook regelmatig teleurgesteld. Mijn oordeel over de cocktails van Bar Rouge?

Bar Rouge, restaurant, Dining Manners
De cocktails zijn uitstekend van smaak (Afbeelding: Maarten Verkoren)

De bar van Bar Rouge zit qua cocktail-assortimentsgrootte aan de magere kant, daar had ik meer van verwacht, maar ook hier geldt: beter kwaliteit dan kwantiteit. De cocktails die op de kaart staan, zijn zonder uitzondering (voor zover we ze geproefd hebben, maar in de andere heb ik ook vertrouwen) goed van receptuur en uitvoering.

Niet uitzonderlijk spectaculair, wel uitstekend van smaak

De dame die ze maakt, vertelde me dat ze dit nog niet zo lang doet, maar ze heeft het assortiment uitstekend onder de knie, snapt de smaken en maakt de cocktails zichtbaar met plezier, liefde en vertrouwen. Allemaal heel belangrijke ingrediënten voor een goede cocktail, net zo belangrijk als de goede kwaliteit van de dranken die erin gaan.

En dan de smaak: alle cocktails die we dronken waren dik in orde. Niet uitzonderlijk spectaculair, maar uitstekend van smaak, goede combi’s met de spijzen en ook als los drankje zeer aangenaam. Het geld zeker waard.

Bar Rouge, restaurant, Dining Manners
De sushi-masters at work (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Ok, tot zover het eten en drinken, was Bar Rouge niet ook een nachtclub? Dan kom ik weer uit bij het thema. Het thema ís nachtclub. Zwierig en mondain, een beetje Parijs maar wat mij betreft toch vooral kosmopolitisch. Qua publiek, maar ook qua performers. Met een zanger uit Venezuela die lekker de latino-spirit erin gooide en de aanwezigen opwarmde en losmaakte.

Bar Rouge brengt het Franse nachtleven naar Amsterdam

De Moulin Rouge-achtige danseres zorgde inderdaad voor een nachtclubgevoel. Allemaal prima aanvulling, nergens over the top, zodat het in balans bleef met de goede happen. Ik moet eerlijk zeggen, we waren positief verrast. Niet dat we er geen vertrouwen in hadden, anders waren we niet eens gegaan, maar we hadden eigenlijk hiervoor nog niet gehoord van Bar Rouge. Dat ligt niet aan het aanbod weten we nu.

Bar Rouge, restaurant, Dining Manners
Hoppa, het dak eraf! (Afbeelding: Maarten Verkoren)

Gezien de relatief korte shift die we er doorbrachten, was het enige minpuntje dat het eten wat sneller had kunnen doorkomen, maar ik weet hoe pittig het is om zoveel tafels tegelijk te serveren als alles in korte tijd moet en om Covid-19 hebben we allemaal niet gevraagd.

Op alle fronten een bijzondere avond uit

Halverwege de avond hadden mijn vriendin en ik al een lijstje gemaakt met mensen die absoluut een keer naar Bar Rouge moesten en dat is een goed teken. Zoek je een speciaal avondje uit, met topkwaliteit eten en drinken, prima entertainment en een goede sfeer, dan zal Bar Rouge je niet teleurstellen. Je bent wel iets meer kwijt dan bij de gemiddelde eettent, maar dan heb je ook wel echt wat bijzonders.

Meer weten over Bar Rouge of direct reserveren, klik dan hier.

Reageer op artikel:
Bar Rouge – oogstrelend en tongkietelend avondje uit
Sluiten