Banksy onthult street-art kunstwerk en video voor daklozen tijdens kerst

Banksy heeft in Birmingham een kerstkunstwerk op de muren achtergelaten, waarmee hij rond kerst aandacht vraagt voor het probleem rond daklozen in Groot-Brittannië. De street-art wordt nu beveiligd, nadat vandalen een rode punt op de neus van de rendieren hebben gezet.

De Britse kunstenaar Banksy verwerkt vaker politieke boodschappen in zijn street-art en andere vormen van kunst. Zo werd onlangs nog een kunstwerk van hem geveild van het Brits Parlement, waarop politici zijn vervangen door apen. Zijn nieuwste kunstwerk is een muurschildering in Birmingham, waarmee hij aandacht vraagt voor daklozen tijdens kerst.

Banksy denkt aan daklozen tijdens kerst

De nieuwste Banksy bestaat uit een muurschildering van twee rendieren, die een echt bankje op straat lijken voort te trekken. Op het bankje ligt dakloze Ryan, die volgens Banksy net als alle daklozen extra aandacht verdient rond kerst. De boodschap van Banksy is positief. “God bless Birmingham. In the 20 minutes we filmed Ryan on this bench passers-by gave him a hot drink, two chocolate bars and a lighter – without him ever asking for anything“, schreef de Britse kunstenaar bij de onderstaande video op Instagram.

View this post on Instagram

. God bless Birmingham. In the 20 minutes we filmed Ryan on this bench passers-by gave him a hot drink, two chocolate bars and a lighter – without him ever asking for anything.

A post shared by Banksy (@banksy) on

Met de street-art lijkt Banksy mensen te willen inspireren om rond kerst en de koude wintermaanden iets ruimhartiger te zijn richting daklozen. Maar net zoals er daklozen in een stad wonen, lopen er ook vandalen rond. Vooralsnog onbekende mannen konden het niet laten een rode stip op de neus van de rendieren te kalken. Naar aanleiding daarvan is de street-art nu beveiligd.

Populair bankje

Maar de nieuwe Banksy in Birmingham werkt overwegend positief op mensen. Een juwelier die tegenover het kunstwerk werkt, merkte de street-art als eerst op. Inmiddels hebben ook toeristen het werk ontdekt en worden er de hele dag selfies op het bankje gemaakt.

banksy, street-art, kunstwerk, daklozen, birmingham, kerst
Bron: AFP / Paul Ellis

Niet de eerste street-art voor daklozen

Banksy bekommert zich al jaren om daklozen en vluchtelingen. Zo maakte hij in 2015 een street-art kunstwerk van Steve Jobs, zoon van vluchtelingen, in het vluchtelingenkamp in Calais.

banksy, steve jobs
Bron: AFP / Philippe Huguen

Check ook: 5 graffitikunstenaars die hun street-art een boodschap meegeven

Reageer op artikel:
Banksy onthult street-art kunstwerk en video voor daklozen tijdens kerst
Sluiten