Redactie
Redactie Life 20 aug 2019

Ontdek de verborgen kunstschatten van Banksy met deze roadtrip van TomTom

Of het nu gaat om een versnipperd schilderij op een Londense veiling of een strakke outfit van een bekende rapper, rondom Banksy is altijd gigantisch veel tumult. Er is dan eigenlijk ook geen andere levende kunstenaar die de vinger zo sterk aan de politieke en maatschappelijke pols houdt als deze veelbesproken Britse graffitikunstenaar. Anders dan bij de klassieke kunstenaars der aarde, is de kunst van Banksy vaak gewoon te vinden op straat. Als je het maar op tijd weet te vinden, kom je de meest bijzondere werken tegen.

Graffitikunst is tijdelijk van aard en dat is ook de reden waarom veel van Banksy’s werk nu is overschilderd of het is zelfs samen met een stuk muur weggehaald omdat het zo waardevol is. Dit betekent dat de tijd dringt om zijn fantastische werk te bewonderen, op de plek waar het is gemaakt. Met die tikkende klok in het achterhoofd heeft TomTom een leuke weekendvullende roadtrip voor kunstliefhebbers samengesteld in Groot-Britannië waarbij je kennis maakt met nieuwe én oudere Banksy-kunst.

Season’s Greetings in Wales

De ideale plek om je tour te beginnen is in Wales. Hier was ‘Season’s Greetings’ in december 2018 voor het eerst te zien op een garagemuur in Port Talbot. Je ziet een kind dat sneeuwvlokjes lijkt op te vangen in zijn mond. Bekijk je het werk in volledig perspectief, dan blijkt die sneeuw as te zijn uit een brandende afvalbak. Het kunstwerk is al gekocht door een kunsthandelaar, maar er is nog tijd om een glimp van het werk op te vangen op de nieuwe locatie: het oude politiebureau van Port Talbot op Station Road in het centrum.

Season’s Greeting van Banksy (Bron: TomTom)

Plaatselijke held in Bristol

Vanaf Port Talbot rijd je in minder dan twee uur naar Bristol, aan de andere kant van de rivier de Severn. De lokale bevolking is heel zuinig op het werk van hun plaatselijke held, dus je vindt hier waarschijnlijk meer oorspronkelijke kunst op de muur dan elders. Hier kun je bijvoorbeeld de brutale ‘Hung Lover’ bekijken, waarbij je een naakte minnaar ziet die onder een raam hangt en zich probeert te verschuilen voor een boze echtgenoot. Of ‘Mild Mild West’, een teddybeer die een molotovcocktail naar drie oproeragenten gooit. En uiteraard de ‘Girl with the Burst Eardrum’, een knipoog naar het beroemde ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer.

De echte avonturiers gaan natuurlijk zelf op ontdekkingstocht, maar de Street Art Tour met een lokale expert is de beste manier om je echt onder te dompelen in de street art van Bristol. Bij Where The Wall ga je op stap met een local die je alles kan vertellen over de achtergrond van Banksy en zijn muurkunst, vanuit een insider’s perspective.

Meer kunstwerken van Banksy

De volgende stop is Londen. Je kunt de kortste route nemen via de snelweg M4, maar het is veel leuker om de oude A4 te nemen. Deze weg is, in verschillende gedaantes, een voorloper van de Romeinse wegen die het zuidwesten van Engeland verbinden met de hoofdstad. De A4 loopt helemaal door tot in het centrum van Londen. Hier is het weer tijd om de auto te parkeren en te voet verder te gaan. Buiten Bristol vind je in Londen de meeste kunstwerken van Banksy, al hangt aan veel kunstwerken een houdbaarheidsdatum. Des te belangrijker dus om ze snel te komen bewonderen, voordat ze weer verdwenen zijn.

Hung Lover van Banksy (Bron: TomTom)

Nog twee must sees vind je sinds september 2017 op de muren buiten het Barbican Exhibition Centre in Oost-Londen. De beide werken zijn een eerbetoon aan de Amerikaanse kunstenaar Jean-Michel Basquiat en worden inmiddels permanent beschermd. Zo’n drie kilometer ten noordoosten van het Barbican Centre vind je de op het eerste gezicht onopvallende Pollard Street. Maar schijn bedriegt, want hier vind je een van Banksy’s vroege beroemde werken in Londen, dat langzaam vervaagt. Bij deze ‘Yellow Lines Flower Painter’ zie je een wegwerker die gele strepen op de weg aan het trekken is. De strepen lopen vervolgens van de weg af, over de stoep heen en de muur op, waar ze een grote gele bloem vormen.

Vanaf deze locatie kun je rechtstreeks je weg vervolgen naar het metrostation Liverpool Street voor de Street Art Tour. Deze tour begint elke zondag om 13.45 uur voor de westelijke uitgang van het station aan Bishopsgate en neemt je mee op reis door de wijken Shoreditch en Spitalfields. Onderweg hoor je alles wat je echt moet weten over de werken van Banksy die er nog zijn en pak je ook nog andere kunststatement mee die verspreid zijn over de muren van de stad.

Meer roadtrips van TomTom

De Banksy-roadtrip van TomTom is bedoeld om over een weekend uit te smeren. Begin je roadtrip op zaterdagavond in Port Talbot en breng de rest van de dag door in Bristol. Op zondag is het verstandig om op tijd te vertrekken naar Londen, zodat je genoeg tijd hebt voor het Barbican Centre en Pollard Street en vervolgens in de middag de Art Walk kunt doen.

Meer informatie over toffe roadtrips van TomTom of zelfs je eigen routes delen? Check dan het TomTom roadtripplatform op roadtrips.tomtom.com of volg TomTomDrivers op Instagram.

Reageer op artikel:
Ontdek de verborgen kunstschatten van Banksy met deze roadtrip van TomTom
Sluiten