Alrik de Jong
Alrik de Jong Kunst & Fotografie 15 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Banksy veilt ‘Paris Hilton CD’ en de eerste bieder is verrassend

De aangepaste versie die Banksy maakte van het debuutalbum van Paris Hilton is gisteravond geveild bij Tate Ward. Bieders moesten het tegen de societyster zelf opnemen om een CD te willen bemachtigen.

Als er een werk van Banksy onder de hamer gaat, dan gaat het er anders aan toe dan bij een normale kunstveiling. Zo werd er in 2018 een kunstwerk versnipperd tijdens een veiling. Afgelopen maand brak hij een record met I canÔÇÖt believe you morons actually buy this sh*t en nu is het de beurt aan Paris Hilton.

Banksy veilt Paris Hilton CD

In 2006 bracht Paris Hilton haar debuutalbum uit, die ze vernoemde naar haar voornaam. Destijds kocht Banksy een reeks van die albums op. Hij veranderde het artwork subtiel en stopte er een nieuwe CD in met remixes van DJ Danger Mouse. De album cover werd voorzien van een sticker met de nieuwe titelsongs Why Am I Famous?, What Have I Done? en What Am I For?. Ook het artwork aan de binnenkant paste de kunstenaar aan. Vervolgens legde hij de albums weer terug in platenwinkels.

paris hilton, cd, banksy, veiling
(Afbeelding: Banksy)
banksy, paris hilton cd, veiling
De originele album cover van ‘Paris’

Sinds Banksy zijn versies van de Paris Hilton CD verspreidde in platenwinkels, zijn de albums alom begeerd. Het geveilde item is een van de 500 bestaande kopie├źn.

Bieder met zelfspot

In en op het album wordt Paris Hilton op de hak genomen, maar de societyster blijkt zelfspot te hebben. In een interview met Bustle afgelopen maand zei ze het album graag te willen hebben. “Banksy is een iconische artiest en ik vind het fantastisch dat hij de tijd heeft genomen om 500 kopie├źn te maken. De albums zijn zeldzaam. Ik heb al eens geprobeerd eentje te kopen, maar bij een volgende veiling zit ik vooraan”, zei ze.

Of ze daad bij woord heeft gevoegd, is niet bekend. Feit is dat de Paris Hilton CD voor 8.750 Britse pond (omgerekend 9.694 euro) is verkocht. De naam van de verkoper wordt er echter niet bij vermeld door Tate Ward.

banksy, paris hilton cd
(Afbeelding: Tate Ward)
banksy, paris hilton cd
(Afbeelding: Tate Ward)
(Afbeelding: Tate Ward)
banksy, paris hilton cd
(Afbeelding: Tate Ward)

┬ę Check ook: Banksy verliest eigen copyright, tenzij zijn identiteit wordt onthuld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Banksy veilt ‘Paris Hilton CD’ en de eerste bieder is verrassend
Sluiten