Alrik de Jong
Alrik de Jong Kunst & Fotografie 18 sep 2020

Banksy verliest eigen copyright, tenzij zijn identiteit wordt onthuld

Banksy heeft het copyright op zijn eigen werk Flower Thrower verloren, omdat hij zijn ware identiteit niet wil onthullen.

‘s Werelds beroemdste graffitikunstenaar heeft zijn ware identiteit nooit onthuld. Er gaan vermoedens, maar Banksy kan nog altijd onopgemerkt over straat en blijft zijn werk in anonimiteit maken. Maar ja, hoe geef je een fictief persoon merkrechten?

Banksy verliest copyright op Flower Thrower

Omdat Banksy anoniem is, kan hij niet officieel geĆÆdentificeerd worden als maker van de afbeelding. Dat was het oordeel van het Europese Bureau voor Intellectuele Eigendom (EUIPO) in een rechtszaak over het copyright op zijn werk Flower Thrower.

Het kunstwerk Flower Thrower was in 2005 voor het eerst te zien op op een muur in Jeruzalem. Het beeld refereert aan een steengooier, die symbool staat voor het voortdurende conflict tussen Israƫl en Palestina. In 2014 liet Banksy de rechten op het beeld deponeren.

Geen merkrecht zonder identiteit

Full Colour Black, een Britse uitgever van wenskaarten, vocht de copyright in 2018 aan. Het bedrijf wilde het kunstwerk op kaarten afdrukken en tekende aan dat Banksy onrechtmatig de intellectuele eigendomsrechten claimde. Volgens Full Colour Black had hij namelijk niet de intentie om rond het kunstwerk producten of diensten te verkopen. Een rechtszaak volgde.

banksy, identiteit, copyright, ansichtkaart, flower throwers
Een van de ansichtkaarten met Flower Thrower (Afbeelding: RedBubble)

De EUIPO oordeelde deze week dat Banksy duidelijk niet voornemens was het beeld te commercialiseren. “De intellectuele rechten beschermen, vereist dat zijn identiteit wordt onthuld en dat zou hem schaden. Derhalve kan hij niet geĆÆdentificeerd worden als de eigenaar van het werk”, aldus de EUIPO.

Banksy kan in hoger beroep gaan om het copyright op zijn eigen werk te behouden. Dat moet dan wel binnen twee maanden gebeuren.

2020

In het roerige jaar 2020 liet Banksy veel van zich zien. Zowel rond de Black Lives Matter-protesten als het coronavirus maakte hij statements. Meer weten over het verbergen van zijn identiteit? Check dan deze documentaire.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Banksy verliest eigen copyright, tenzij zijn identiteit wordt onthuld
Sluiten