Willem Leijgraf
Willem Leijgraf Life 18 dec 2020

Badr Hari: van golden boy naar bad boy (en nu weer terug?)

Kickboksorganisatie Glory keert zaterdag terug. En hoe! Niemand minder dan kickbokslegende Badr Hari neemt het op tegen oud-titeluitdager Benjamin Adegbuyi. De geboren Amsterdammer die onder de Marokkaanse vlag vecht staat nu al twee decennia in de ring en is overtuigd dat hij nog één keer de onbetwiste kampioen kan worden. Aanstaande zaterdag begint hij aan zijn laatste sprint naar de titel.

Badr Hari, geboren in 1984, is wellicht samen met Rico Verhoeven de grootste kickbokser in ons land en wellicht ter wereld. De voormalig K-1 kampioen kreeg de bijnaam The Bad Boy door de vele controverses binnen en buiten de ring, maar Badr is nog steeds vastberaden om de Glory zwaargewicht titel van Rico Verhoeven af te nemen. “Als dit [Rico Verhoeven] de kampioen is, dan is het niveau duidelijk.”

On top of the World

Badr Hari is geboren en getogen in de hoofdstad en begon al op jonge leeftijd met kickboksen. Hij kwam uiteindelijk terecht bij de legendarische trainer Thom Harinck, maar werd later onder de vleugels genomen door Mike Passenier. In 2007 wint hij op 23-jarige leeftijd de K1 zwaargewicht titel en in 2009 wint hij de It’s Showtime zwaargewicht titel. Echter ligt het gevaar altijd op de loer.

Badr Hari verliest als temperamentvolle twintiger twee partijen op diskwalificaties wanneer hij zowel Remy Bonjasky in 2008, als Hesdy Gerges in 2010 een trap verkoopt wanneer ze op de grond liggen. Iets wat hem beide keren zijn titel kost en hem de stempel Bad Boy oplevert.

Van Golden Boy naar Bad Boy

Controversie blijft The Bad Boy niet vreemd, ook buiten de ring. In 2006 wordt hij voor het eerst veroordeeld voor de mishandeling van de buren van een ex-vriendin. Hierna komt hij meerdere malen in opspraak door verschillende incidenten. In de zomer van 2012 mishandelt hij zakenman Koen Everink in een skybox tijdens Sensation White. Hari wordt uiteindelijk in 2015 veroordeeld voor meerdere mishandelingen tot een celstraf van 24 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk met aftrek van voorarrest.

Een jaar na de uitspraak van de rechter staat Badr Hari voor het eerst tegenover Rico Verhoeven, de onbetwiste Glory-kampioen. Het gevecht van de eeuw liep uit op een teleurstelling voor The Bad Boy. Een blessure aan zijn arm in de tweede ronde zorgde ervoor dat Hari moest opgeven. In april 2017 begint Hari aan zijn celstraf en één jaar later keert hij terug tegen Hesdy Gerges. Hari wint het gevecht op punten, maar dit besluit wordt teruggedraaid als blijkt dat beide vechters de regels van Nederlandse dopingautoriteit hebben geschonden. Hari wordt geschorst, maar is klaar voor een rematch tegen The King of Kickboxing.

De herboren Badr Hari

In een uitverkocht Gelredome staat de legende Hari voor de tweede keer tegenover de regerend kampioen Rico Verhoeven. Hari is fitter dan ooit, zijn hoofd is leger dan ooit. The Bad Boy heeft al een keer tegenover de King of Kickboxing gestaan, wist wat hij kon verwachten en had alle vertrouwen in zichzelf.

Hari domineert de eerste ronde en werkt Verhoeven zelfs naar de grond. De kampioen wankelt, maar wint de tweede ronde. Hari blijft echter druk zetten en werkt Verhoeven met een hoge trap opnieuw naar de grond in de derde ronde. Een overwinning lijkt binnen handbereik, maar in diezelfde derde ronde slaat het noodlot toe. Een blessure aan Badr Hari’s been zorgt er voor dat The Bad Boy op moet geven. Hari verlaat, zichtbaar geëmotineerd, per brancard het strijdtoneel.

Nu één jaar later is de Marokkaanse-Nederlander opnieuw terug in de ring. Niet tegen Verhoeven, maar tegen diens trainingspartner Benjamin Adegbuyi. Na een revalidatieperiode leek het gevecht plaats te gaan vinden in november, maar in oktober werd Hari positief getest op corona. The Bad Boy had het naar eigen zeggen zwaar te pakken en leefde uit voorzorg gescheiden van zijn kinderen. Hij had pijn aan zijn longen en was zo uitgeput dat lopen naar de badkamer zelfs al te veel was.

De laatste sprint van Badr Hari

Nu, 19 december, vindt de terugkeer van Badr Hari plaats en blijft het doel hetzelfde: kampioen zwaargewicht worden. En hij is er heilig van overtuigd dat hij de huidige kampioen Rico Verhoeven, die in 2021 tegenover Jamal Ben Saddik staat, kan verslaan. Maar eerst zal Hari zaterdag als winnaar de ring uit moeten stappen. De laatste sprint is ingezet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Badr Hari: van golden boy naar bad boy (en nu weer terug?)
Sluiten