Pim Jansen
Pim Jansen Health 19 apr 2019

Onderzoek wijst uit: de gemiddelde baard is viezer dan een hondenvacht

Dit is hét uiterlijke kenmerk bij uitstek dat wordt geassocieerd met mannelijkheid: de baard. Na wekenlang (en in sommige gevallen zelfs maandenlang) zorgvuldig cultiveren heb je eindelijk een volwaardige baard. De jeuk van de groeiende haartjes is allang vergeten en vol trots toon je de nieuwe look aan iedereen die het wil zien. Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn, de baard blijkt een ware kweekruimte te zijn voor allerlei bacteriën. Sterker nog, de gemiddelde hond heeft minder ongenode gasten in zijn vacht dan er in de gmiddelde baard aanwezig zijn.

De waarheid is hard, maar het moet toch gezegd worden: een studie door onderzoekers van de Hirslanden-kliniek in het Zwitserse Zürich, suggereert dat de baard van de gemiddelde man vol zit met meer schadelijke microben dan de vacht van je hond.

Ander onderzoek

Het onderzoek was aanvankelijk bedoeld om iets heel anders te onderzoeken. Men wilde namelijk weten of mensen ziek kunnen worden door het gebruik van MRI-scanners van dierenartsen. Onderzoekers namen monsters uit de nek van 30 honden en 18 bebaarde mannen om te achterhalen welke bacteriën en virussen zich bij mens en dier schuil hielden.

De onderzoekers konden vaststellen dat de mannen meer microben bij zich droegen dan de viervoeters. Om het in cijfers uit te drukken, van de 30 onderzochte honden bleken 7 exemplaren aantoonbaar ‘schoner’ te zijn dan de mannen.

Niet alle microben in je baard zijn schadelijk

Nu wil het niet zeggen dat de aangetroffen microben per definitie schadelijk zijn voor de gezondheid. Niet alle microben zijn schadelijk, maar sommige kunnen ernstige schade aanrichten. De baarden van zeven mannen zijn echter positief getest op microben die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

“De onderzoekers vonden een significant hogere bacteriële lading in monsters van de mannenbaarden in vergelijking met de vacht van de honden,” zei professor Andreas Gutzeit van de Hirslanden-kliniek. “Op basis van deze bevindingen kunnen honden als schoon worden beschouwd in vergelijking met mannen met een baard.”

Hondengedrag

Zoals alle wetenschappelijke studies is het echter het beste om deze bevindingen met een korrel zout te nemen. Een steekproef van 18 mannen met een baard is niet representatief voor de hele mannelijke bevolking. Daarnaast moeten we niet vergeten dat honden er een gewoonte van maken om in het vuil te rollen. Zo doen ze zich graag te goed aan afval en zien ze soms zelfs de uitwerpselen van een kat als lekkernij. Om dus te stellen dat honden per definitie ‘schoon’ zijn is een tikkeltje overdreven.

“Ik denk dat het mogelijk is om allerlei onplezierige dingen te vinden als je honden en mensen uitvoerig gaat onderzoeken”, zegt oprichter Keith Flett van Bard Liberation Front tijdens een gesprek met de Daily Mail. “Ik geloof niet dat baarden op zich onhygiënisch zijn.”

Wil je zelf een baard kweken? Klik dan hier voor vijf waardevolle tips.

Maxim

Reageer op artikel:
Onderzoek wijst uit: de gemiddelde baard is viezer dan een hondenvacht
Sluiten