Vier het weekend met deze 4 heerlijke en verrassende whisky’s uit Azië

Whisky komt uit Schotland (Ierland volgens de zelf benoemde connaisseurs) en wijn uit Frankrijk. Was het maar zo simpel. Wijngaarden vind je tegenwoordig zelfs in landen als Libanon en Kenia. Wat whiskey betref hoef je niet bang te zijn dat plotseling het Afrikaanse continent zich gaat toeleggen op de productie van onze geliefde godendrank. Daar is kennis, liefde en vakmanschap voor nodig. En laten we dat nou net wel aantreffen in Azië.

Thailand – Kavalan Malt Whisky – 70 cl – 49,95 euro

Wat je van ver haalt is lekker. Wat betreft de Taiwanese whiskies kun je er gerust aan toevoegen dat het lekkerder is. Ook duurder als je kiest voor de bijna beroemde Kavalan Solist Vinho Barrique. Die werd verkozen tot de beste whisky ter wereld. Dat heb je wat bereikt. Het nadeel is het prijskaartje van 169.50 euro. Gelukkig heeft diezelfde producent een prijstechnisch interessanter alternatief: Kavalan Single Malt. Voor nog geen vijftig euro waan je jezelf in het subtropische klimaat van Yilan in, jawel, het land van Koning Bhumibol. Thailand dus.

Deze relatief jong whisky is vernoemd naar de oorspronkelijke bewoners van de streek, de Kavalan. De kleinere broer van de Kavalan Solist Vinho Barrique is ook een prijswinnaar. Deze malt whisky won namelijk in 2011 een gouden medaille in de International Wine & Spirits competition. Niet geheel onterecht overigens.

De smaak laat zich het best omschrijven als schoon, elegant en bloemig (aangename en verfrissende geur van de vlinderorchidee). Het heeft de kenmerkende fruitige en verleidelijke smaak. Hints van honing, tropisch fruit (met name mango), perendruppel, vanille, kokosnoten en ergens in de verte iets wat doet denken aan chocolade.

Whisky uit Azië Aziatische whisky's

Hier bestel je hem voor de laagste prijs.

Nikka from the barrel – 50 cl – 29,95 euro

Mix it up babe! Nina is de naam, en dan hebben we het niet over een bevallige Japanse geisha. Dit gaat over een van de betere whisky’s die Japan rijk en, niet onbelangrijk, goed betaalbaar is. Nou is dat laatste ook niet geheel waar. Een bedrag van 29,95 euro voor een exotische variant klinkt uiteraard erg interessant, maar die interesse kon nog wel eens snel verdwijnen als je beseft dat een fles Nikka geen zeventig maar slechts vijftig cc bevat.

Evengoed is het een bijzondere exemplaar. Malt en graan whisky wordt met elkaar gemengd, terug gegooid in het vat en gerijpt. Zo krijg je dus een alleraardigste variatie op de bekende malt whisky, alleen nu dus uit Japan.

Nikka from the barrel is er niet één om ‘even’ te drinken. Daar is ie net te stevig voor. Wat dat betreft kan je makkelijk denken dat je te maken hebt met een Schotse variant. De geur van bloemen maakt dit tot een van de betere whisky soorten. Sinaasappel, kruidnagel en lichte vanille herken je eenvoudig in de afdronk. Jammer dan de fles zo klein is.

Whisky uit Azië Aziatische whisky's

Hier bestel je hem voor de laagste prijs

Amrut Single malt Whisky – 70 cl – 32,50 euro

Whisky uit India? Dat kan nooit iets zijn. Dat is de meest gehoorde kreet als je een discussie gaat voeren over whisky uit India. En ergens zit er een kern van waarheid in. De Amrut Single malt is echter de spreekwoordelijke uitzondering die de regel bevestigd of zoals iemand het ooit verwoorde:

Sorry to be a whisky dick but I’m going to change my review from 3 stars to 4 stars…..After a week and a little more oxidation in the bottle this stuff has become perfectly delicious

De Jim Murray’s Whisky Bible waardeert Amrut Single malt Whisky met een Gold Label en dat is meer dan terecht. Denk er wel aan om er ijs bij te gebruiken. De Amrut heeft iets weg van de japanse whiskies en dus is een klein klontje ijs zeker geen overbodige luxe.

De overgebleven vraag is wat je er in kan ontdekken. Het antwoord is een heleboel. Amrut is een vrij complexe single malt whisky die de vergelijking met de whisky’s uit de Schotse Hooglanden goed kan doorstaan. Je proeft zonder meer abrikozen, marmelade en geglaceerde perzik. Op de achtergrond ontdekken we tonen van esdoorn, havermout, gedroogde abrikoos en gekruide appel.

Whisky uit Azië Aziatische whisky's

Hier bestel je hem voor de laagste prijs.

Omar Single Malt Whisky Bourbon Cask – 70 cl – 52,50 euro

De kans is groot dat je bij het horen van de naam ‘Omar’ niet direct de link met Azië in het algemeen en Taiwan in het bijzonder legt. Toch is Taiwan de vestigingsplaats van Nantou Distilleries, de producent van Omer Single Malt Whisky Bourbon Malt. Omar is een Taiwanese single malt whisky gerijpt in bourbonvaten, geproduceerd door Nantou, een staatsbedrijf distilleerderij die in 2008 whisky begon te produceren.

Dat het juist een staatsbedrijf is wat whisky produceert is niet zo heel gek. In Turkije deed men dat ook. Die whisky, Ankara, was wel whisky maar presenteerde zich als Viski, het Turkse equivalent.

Bij de eerste kennismaking komt, na het openen, een rijk geurenassortiment je tegemoet. In het begin grassig en kruidachtig, met een behoorlijke hoeveelheid kokos en potloodkrullen. Na enige tijd komen er hints van tropisch fruit.

De smaak maakt de ervaring zo mogelijk nog complexer. Omar doet rijk en stroperig aan. Aanvankelijk droog, maar na verloop van tijd ontstaat een zoetheid in je mond die zeker niet onaangenaam is, samen met ananas en mango-tonen. Water voegt wat eiken en karamel toe.

Whisky uit Azië Aziatische whisky's

Hier bestel je hem voor de laagste prijs.

Reageer op artikel:
Vier het weekend met deze 4 heerlijke en verrassende whisky’s uit Azië
Sluiten