Redactie
Redactie Architecture 23 dec 2014

Awesome! LOFTHOME brengt zelfbouw een stap dichterbij

Traditiegetrouw is het gat tussen bestaande bouw en nieuwbouw enerzijds en zelfbouw anderzijds ontzettend groot. Voor een redelijk budget, koop je een degelijke woning en voor een ‘mooi’ budget, koop je een mooie woning. De droom van veel mensen is en blijft toch om zelf een vrijstaand huis te laten bouwen. Helaas blijft dit voor veel mensen een droom, simpelweg omdat het prijsverschil tussen een normale tussenwoning en een vrijstaande woning niet te overbruggen is. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer manieren waarop zelfbouw bereikbaarder wordt, zo ook het relatief nieuwe concept LOFTHOME.

Wat is LOFTHOME?

In de basis verschilt LOFTHOME niet veel van de traditionele manier van zelfbouw: met behulp van een architect wordt een woning gecreëerd die wordt gebouwd op een eigen stuk grond. Er is echter wel degelijk een groot verschil. LOFTHOME gaat uit van ‘loftbouw’, een manier van bouwen zonder draagmuren waardoor een vrij indeelbare ruimte ontstaan zoals in een loft.

[Foto’s: Hennie Raaymakers]

Lofthome biedt een aantal ‘basishuizen’ die naar hartenlust te configureren zijn. De woningen beschikken over bouwconstructies van steunbalken. Deze constructie is duidelijk te zien en dat is één van de kenmerken van deze manier van bouwen. LOFTHOME werd gestart in 2010 samen met architectenbureau BKVV Architecten (Amsterdam) en Hardeman Systeembouw (Veenendaal). Het doel van LOFTHOME is om zelfbouw bereikbaarder te maken. Dit komt tot uiting in de prijzen. Binnen de standaardconcepten, bouwt LOFTHOME een vrijstaand huis van 124m2 vanaf 188.350 euro, een zeer modale prijs en zeer interessant voor wie reeds een stuk grond bezit. Zelfs als je die grond nog niet hebt, kunnen de kosten binnen de perken blijven want een kavel voor een compacte woning is vaak betaalbaarder dan veel mensen denken. Met de loftbouw heb je bovendien niet veel oppervlakte nodig: je kunt eenvoudig de hoogte in gaan. Kijk hier voor meer informatie over formaten en prijzen.

Erg interessant aan dit aspect van zelfbouw, is dat je zelf als toekomstig eigenaar een flinke vinger in de pap hebt bij het ontwerpen en indelen van de woning, omdat er gewerkt wordt met een flexibele, vrij te configureren basis. De woningen kunnen worden afgewerkt met diverse materialen en zo kun je naar wens gaan voor een moderne, klassieke of industriële look. Ook kan optioneel worden gekozen voor groene en moderne energievoorzieningen als zonnepanelen en aardwarmte.

[Ontwerp interieur in samenwerking met interieurstyliste Djinn Kwekkeboom]

[Ontwerp in samenwerking met Godfried de Graaff]

Reageer op artikel:
Awesome! LOFTHOME brengt zelfbouw een stap dichterbij
Sluiten