Marvel’s Avengers spelen in Wizard of Oz dankzij briljante deepfake
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F08%2FAvengers-Wizard-Of-Oz-Deepfake-Video.jpg)
Op de lange termijn is de technologie achter deepfakes vooral angstaanjagend. Dankzij machine learning en slimme algoritmes is het mogelijk om beroemdheden alles te laten zeggen wat je wilt.
De enge magie van deepfakes
De computer leert tot op de kleinste details het gezicht en de bewegingen van een persoon kennen, door vele uren aan video’s en foto’s te analyseren.
Het resultaat is een vaak bizar accuraat model. Waardoor je opeens de president van Amerika alles kunt laten zeggen wat je wilt, waarbij de meeste kijkers waarschijnlijk niet eens door hebben dat het nep is.
Dat schept een eng toekomstbeeld, waarin deepfakes gebruikt kunnen worden om mensen af te persen, verkiezingen te beïnvloeden en voor andere sinistere doeleinden.
The Avengers of Oz
In de tussentijd kunnen we echter vooral om de technologie lachen. Deepfakes zijn vaak opvallend accuraat, maar nog verre van perfect. YouTubers grijpen de technologie vooral aan om hilarische creatieve video’s te maken.
Denk bijvoorbeeld aan Barack Obama die opeens in Black Panther speelt, of Tom Cruise die Iron Man speelt. In die Marvel-hoek is er nu nog een pareltje bijgekomen: The Avenges of Oz.
Je raadt het al: een YouTuber genaamd NextFace heeft de Avengers in de iconische film Wizard of Oz (1946) geplaatst.
Sterrencast
Blijkbaar heeft Tom Holland een goed gezicht voor deepfakes, want hij maakte ook al indruk in Back to the Future. Tot het punt dat men zelfs een petitie begon voor een reboot met de Spider-Man-acteur in de hoofdrol.
Maar goed, terug naar The Avengers of Oz. Dit keer speelt Tom Holland Dorothy. Robert Downey Jr. vertolkt de rol van de Scarecrow, Chris Pratt is Tin Man en Chris Hemsworth speelt de rol van Cowardly Lion. Zelfs Stan Lee en Thanos komen voorbij.
De resulterende video is misschien niet het beste voorbeeld van wat je met deepfakes kunt doen. Daarvoor valt de illusie net iets te vaak in duigen. Maar dat neemt niet weg dat het resultaat een briljant tussendoortje is. Leve de creativiteit van het internet!