Stijn Kuster
Stijn Kuster Auto's 27 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Auto’s kopen via de overheid: een zeldzaam kijkje in de dubieuze loods

Als in Nederland je auto, horloge of ander goed in beslag wordt genomen door de overheid, belandt het bij Domeinen Roerende Zaken. Wij nemen een kijkje achter de schermen op de locatie Bleiswijk, die normaal gesproken hermetisch afgesloten is.

Vaker schijven we op Manners.nl over auto’s die door de overheid in beslag zijn genomen en worden geveild. De auto’s staan bij DRZ, een instantie die in opdracht van het OM werkt. “We bergen spullen op, verkopen objecten en zorgen voor de uitlevering aan klanten die hun spullen terugkrijgen”, zegt de teamleider.

De opslag van Domeinen Roerende Zaken

“We zijn eigenlijk de Hoogvliet (supermarkt), maar dan met spullen als dit”, zegt hij wijzend naar een foto van het bijzonderste object dat ooit geveild is: een ruim 20 meter lange jacht.

Overheid, in beslag genomen, Domeinen Roerende Zaken
(Afbeelding: Jerome Wassenaar)

Op dit moment staan op twee locaties van DRZ 60.000 objecten die door de overheid in beslag zijn genomen. Hier maken 2.600 auto’s onderdeel van uit. Het gaat niet alleen om Volkswagen Golfjes en Renault Clio’s, maar de bovenverdieping van het pand staat vol met bijzondere Ferrari’s  Rolls-Royces en AMG’s.

Overheid, in beslag genomen, Domeinen Roerende Zaken
(Afbeelding: Jerome Wassenaar)

De echt bijzondere exemplaren mogen we niet vastleggen op beeld. Van de twee loodsen met auto’s blijft één volledig voor de buitenwereld gesloten. Maar er is meer. Zo is er een kunstafdeling, een hal vol met scooters, zijn er IKEA-achtige loodsen met stellingkasten vol met designertassen, jukeboxen en ander exclusief materiaal en vinden we buiten nog een betonnen parkeerplaats met zo’n 2 hectare aan auto’s en lachgastanks.

Ieder goed vindt een nieuwe eigenaar

Niet alle auto’s en goederen die hier staan, belanden op een van de veilingsites. Sommige gaan terug naar de rechtmatige eigenaar na bewijsvoering of een beslissing van de rechter. Vervangbare auto’s vinden veelal al voor de uitspraak van de rechter een nieuw baasje. “We willen voertuigen zo kort mogelijk binnen hebben. Als auto’s stilstaan, worden ze minder waard en het stallen kost de overheid geld. Maar daar beslissen wij dus niet over”, stelt de teamleider.

(Afbeelding: Jerome Wassenaar)

“Stel dat de rechter het volgende zegt: ‘De overheid had deze auto niet mogen verkopen’. In dat geval krijgt de persoon waarvan de auto in beslag is genomen de opbrengst of het getaxeerde bedrag terug, afhankelijk van welk bedrag hoger is”, legt de teamleider uit. “Gaat het om een onvervangbaar voertuig, dan wordt dit niet zomaar verkocht.”

(Afbeelding: Jerome Wassenaar)

Auto’s van minder dan 500 euro belanden niet op de veiling, maar vinden hun weg naar een demontagebedrijf. In principe krijgen alle auto’s een nieuwe eigenaar. Toch worden sommige goederen ‘vergeten’ in het rechtsproces. Voertuigen van zware criminelen veilt Domeinen Roerende Zaken ook, tenzij de rechter beslist dat een voertuig niet meer op de weg mag. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer er een verborgen ruimte is gemonteerd.

Twee manieren om auto’s te kopen bij de overheid

Er zijn twee manieren waarop auto’s een nieuwe eigenaar kunnen krijgen: bij inschrijving en bij opbod. De gebruikelijke manier van verkoop is bij inschrijving. Je biedt online, zonder dat iemand ziet wat je geboden hebt. Later hoor je of je de auto mag komen ophalen of niet. “Doordat we de auto’s taxeren, gaan ze niet voor extreem lage bedragen de deur uit. We verkopen alleen voor een redelijke prijs, anders blijft het exemplaar staan”, zegt de teamleider. Bij de verkoop bij opbod wordt de auto gegund aan de hoogste bieder. Auto’s die op deze manier een nieuwe eigenaar vinden, zijn altijd in beslag genomen om belastingredenen.

Nederlandse overheid verkoopt twee Ferrari’s met dubieus verleden

De volledige reportage is te zien in Autovisie Magazine #12

(Afbeelding: Jerome Wassenaar)
Dit Audemars Piguet horloge ligt in een aparte stelling. Dit omdat het hier gaat om een replica. Echter, deze namaak is met het blote oog niet van echt te onderscheiden. (Afbeelding: Jerome Wassenaar)
(Afbeelding: Jerome Wassenaar)
Overheid, in beslag genomen, Domeinen Roerende Zaken
(Afbeelding: Jerome Wassenaar)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.