Wheels 29 nov 2018 Thomas Aalderink

Tesla en Elon Musk kunnen inpakken, hier is de gruwelijk Audi E-Tron GT

Nog niet eens zo heel lang geleden had Tesla min of meer een monopolie positie als het ging om elektrische auto’s. Er waren wel andere bolides die op elektriciteit reden, maar die konden gewoonweg niet tippen aan de auto’s van Elon Musk. Die tijd is inmiddels wel voorbij en steeds meer merken komen met auto’s die geen benzine of diesel meer nodig hebben. Onlangs toonde Audi hun nieuwe E-Tron GT en wij hebben hem meteen op ons verlanglijstje gezet.

Helaas niet voor dit jaar en ook niet voor volgend jaar. De nieuwe elektrische Audi gaat als het goed is pas in 2021 verschijnen. Maar als we op de eerste afbeeldingen en specificaties af mogen gaan, is hij het wachten zeker waard. Hij is namelijk niet alleen bloedmooi, maar ook nog eens bizar snel. Qua looks lijkt hij het meeste op een A7 Sportback, maar we zien ook accenten van de R8. Die vergelijking met de R8 kunnen we ook maken als het gaat om de prestaties.

Elektrische Audi sneller dan Tesla

De Audi E-Tron GT is uitgerust met een 90 kWh lithium-ion batterij die wordt gebruikt om twee motoren van power te voorzien. Eentje per wielas en dat betekent dus dat hij all-wheel drive gaat hebben. Hierdoor wordt de 590 pk waar hij over gaat beschikken netjes verdeeld. Volgens Audi moet de E-Tron GT hierdoor binnen 3.5 seconden op de 100 km/u zitten en heeft hij een topsnelheid van 240 km/u. Dat is dus sneller dan de gemiddelde Tesla.

Dat zijn indrukwekkende cijfers, maar daar blijft het niet bij. Als je een elektrische auto gaat kopen, is ook het bereik belangrijk. Audi beweert dat je straks een kleine vierhonderd kilometer kunt rijden op een volle batterij. Dat is niet bijzonder indrukwekkend, maar de oplaadsnelheid is dat wel. Ben je leeg? Dan druk je de stekker erin en zit je binnen twintig minuten weer op 80%. Althans, als je gebruik maakt van een snellaadpaal. Daarnaast kun je hem ook nog draadloos opladen.

Pittig prijskaartje

Verder is de E-Tron GT gewoon een hele dikke Audi. Dat wil zeggen dat het interieur niet alleen stijlvol is, maar ook nog eens bulkt van de technologische hoogstandjes en luxe. Op papier is het eindelijk nog een concept, maar het zal ons niet verbazen als hij over ruim twee jaar zo de fabriek uit komt rollen. Wij gaan in dat geval alvast beginnen met sparen, want hij gaat naar verwachting ruim een ton kosten.

Er bestaat trouwens al wel een volledig elektrische Audi die nog sneller is. We hebben het over deze gestoorde omgebouwde RS3 die een bijzonder record heeft verbroken. Hij kan namelijk dik 210 km/u rijden, maar dan wel in z’n achteruit! Benieuwd hoe dat eruit ziet? Klik dan hier.

Jalopnik

Reageer op artikel:
Tesla en Elon Musk kunnen inpakken, hier is de gruwelijk Audi E-Tron GT
Sluiten