Redactie
Redactie Accessoires 6 sep 2017

On Time: het verhaal van Audemars Piguet

Een horloge is toch wel de ultieme accessoire van een man. Uitstraling, vakmanschap en heritage voor om de pols. In On Time belichten wij de klassieke horlogemerken die ertoe doen. Vandaag lees je alles over Audemars Piguet.

De geschiedenis van Audemars Piguet

Audemars Piguet was in 1873 het equivalent van een hippe start-up anno 2017. De destijds 23-jarige Jules Audermars en 21-jarige Edward-August Piguet sloegen toen de handen in één. Het was een schoolvoorbeeld van een ideale combinatie: techniekstudent Audemars had de inhoudelijke kennis, economiestudent Piguet het zakelijk vernuft. Niet alleen dat, overigens: reeds vanaf de start van het merk Audemars Piguet was het Edward-August die de vormgeving van de horloges bepaalde.

Wil je meer horlogemerken bekijken? Hier vind je het volledige archief van On Time.

Ondanks hun jonge leeftijd greep het merk direct al een plek aan de top. Een plek die zij overigens nooit hebben afgestaan. Samen met onder andere Rolex, Breitling en Panerai behoort AP tot de marktleiders in het high end segment.

In tegenstelling tot veel andere horlogemerken is AP nooit verhuist naar een andere vestigingsplek. In 1873 werd het merk gesticht in het Zwitserse Le Brassus en daar zit het vandaag de dag nog steeds.

Het eerste grote succes van het merk kwam in de jaren twintig. In 1925 produceerde AP het dunste zakhorloge tot dan toe en in 1928 baarde het merk opzien door de komst van een skelethorloge; een horloge waarvan de wijzerplaat (deels) is opengewerkt zodat je de achterliggende mechaniek kunt zien.

In de hieropvolgende decennia groeide AP uit tot een gentlemen’s merk bij uitstek. Dress watches was hun gebied, maar in 1972 werd dit gebied radicaal uitgebreid door de komst van de Royal Oak. Het was een voor Audemars Piguet-begrippen zeer sportief en opvallend horloge. Stellen dat de komst van de Royal Oak het merk geen windeieren heeft gelegd, is een gigantisch understatement. Het is zonder twijfel één van de bekendste en meest gerespecteerde (en geïmiteerde) horlogemodellen ooit.

Opvallend in de geschiedenis is dat het merk altijd (financieel) stabiel is gebleven. Dit terwijl veel concurrenten horloges voor minder geld verkochten of in grotere aantallen produceerden. Ook tegenwoordig is het nog een machtige partij. Zo heeft AP inmiddels meerdere merken onder zich hangen, waaronder het eveneens gerespecteerde Jaeger LeCoultre, waar Audemars Piguet voor 40 procent eigenaar van is.

De kunde van AP is boven elke vorm van twijfel verheven. Vandaar ook dat het bedrijf niet alleen zelf horloges produceert, maar ook uurwerken aan derden levert. AP heeft ook een belang in de vermaarde uurwerkbouwers Renaud & Papi.

Essentiële info en trivia

Zoals zo veel merken heeft ook Audemars Piguet ambassadeurs. Arnold Schwarzenegger is in dit geval de bekendste. De Royal Oak die Arnie droeg in de film Terminator 3 is een echte liefhebbersklok geworden die ook de bijnaam T3 heeft gekregen.

De algehele consensus is dat er maar weinig merken kunnen tippen aan de kwaliteit van dit merk. Vaak wordt AP genoemd als onderdeel van de ‘holy trinity’, de volgens velen drie beste horlogemerken: Patek Philippe, Vacheron Constantin en Audemars Piguet.

AP is altijd in handen geweest van ten minste één van de twee founding families. Momenteel staan Jasmine en Olivier Audemars aan het hoofd van het bedrijf, samen met Francois-Henri Bennahmias.

De horloges uit het verleden

Twee woorden: Royal Oak. De Audemars Piguet Royal Oak is misschien nog wel bekender dan het merk zelf. Zijn iconische hoekige kast met opvallende schroeven is zeer herkenbaar en onwijs vaak gekopieerd. Zelfs andere (dure) merken hebben zich door deze kast laten inspireren, of zij nu toe willen geven of niet. Je komt geen shady kofferbakmarkt of boulevardverkoper tegen zonder Royal Oak-imitaties.

Zoals zo veel oude horlogemerken heeft ook AP een rijke geschiedenis in het vervaardigen van zakhorloges.

Naast de Royal Oak is de Quantieme Perpetual een ander iconisch model uit het verleden. In tegenstelling tot die eerste wordt de Quantieme Perpetual tegenwoordig niet meer gemaakt.

De horloges van nu

AP heeft altijd een vrij klein assortiment modellen gehad, ook nu. Momenteel heb je de keuze uit de Royal Oak, Royal Oak Concept, Royal Oak Offshore, Millenary, Jules Audemars, Haute Joaillerie en Classique. Die laatste is een zakhorloge. De Royal Oak komt echter in een enorm aantal variaties (vele tientallen).

De befaamde Royal Oak is nieuw te koop vanaf zo’n achttienduizend euro, een bedrag dat ook minimaal betaald dient de worden voor de Jules Audemars. Vanaf daar lopen de prijzen op tot zo’n zeventigduizend euro voor het reguliere aanbod. Limited Editions kunnen daar nog eenvoudig overheen gaan.

Waarom je een Audemars Piguet koopt

Als je op alle gebieden de hoogste eisen stelt aan een horloge, dan maak je met Audemars Piguet één van de beste, zo niet dé beste keuze. Los van de heritage is dit ook nog eens een merk dat op alle gebieden uitblinkt. Kwalitatief vormen de horloges het neusje van de zalm, maar dat geldt ook voor andere belangrijke aspecten. Zo vind je bij AP alleen de beste materialen en worden veel onderdelen met de hand gemaakt.

Reageer op artikel:
On Time: het verhaal van Audemars Piguet
Sluiten