Deze astronaut was een recordtijd in de ruimte en nu is zijn lichaam compleet gesloopt

Op 11 maart 2016 keerde astronaut Scott Kelly na 342 dagen terug uit de ruimte. Geen enkele ruimtevaarder heeft zolang onafgebroken rondgedobberd in de oneindige leegte. Een record, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Niet financieel, maar vooral fysiek. Kelly is nu ruim een jaar terug en onthult in zijn boek hoe deze ruimtereis hem lichamelijk helemaal gesloopt heeft.

Dat ruimtereizen niet goed is voor je lichaam wisten we al. Door de microzwaartekracht vertraagt de bloedsomloop waardoor je hartslag en bloeddruk stijgen. Daarnaast worden je spieren lui en brekken je botten sneller af omdat je lichaam zichzelf niet hoeft te dragen. Niet heel gezond en dan hebben we het nog niet eens gehad over geestelijke klachten zoals slapeloosheid en depressie.

Alles is versleten en kapot

De lange reis van Scott Kelly was dan ook vooral een onderzoek om hier nog meer te weten over te komen. Officieel is hij met pensioen, maar hij wordt nog vaak onderzocht om te ontdekken wat de effecten zijn van lange ruimtereizen. De uitkomsten kunnen we later gaan lezen in een ingewikkeld onderzoeksrapport, maar ook in het boek van Kelly. Hierin beschrijft hij namelijk zelf hoe zijn lichaam gesloopt is.

Het begint bij zijn benen. Die zijn enorm verzwakt en zelf een stukje lopen kost veel moeite. Ook zien ze er heel anders uit. Hij omschrijft ze zelf als “alien stumps.” Zijn enkels zitten daarnaast zo vol met vocht dat je het bot niet eens kunt voelen. Ook zijn gewrichten zijn versleten. Door dit alles voelt het constant alsof hij op drijfzand staat.

Om het nog erger te maken is zijn lichaam bedekt met een rode uitslag. Het beschrijft zelf dat het voelt alsof zijn huid in brand staat. Van zijn hoofd tot zijn voeten. Daarbovenop is hij vaak misselijk. Dit komt door de druk die constant op zijn lichaam staat. Het is dus letterlijk de zwaartekracht die hem pijn doet. Zelf zijn ogen ontkomen hier niet aan en zijn zicht is dus flink achteruitgegaan.

De schade op langere termijn

Naast al deze klachten die op korte termijn opduiken, zijn de verwachtingen voor de toekomst niet veel beter. De kans dat hij kanker krijgt is bijvoorbeeld extreem groot. Dit komt omdat er in de ruimte veel meer radioactieve straling is dan op aarde. Ongeveer dertig keer zoveel, wat gelijk staat aan het tien keer per dag laten maken van een röntgenfoto van je borst.

Mocht je dus ergens nog de droom hebben om astronaut te worden, denk daar dan nog eens goed over na. Je lichaam wordt letterlijk gesloopt en het is maar de vraag of je ooit nog de oude zult worden. Dus tenzij je, net als Scott Kelly, je lichaam wil opofferen voor de wetenschap kun je beter een andere droom zoeken.

Reageer op artikel:
Deze astronaut was een recordtijd in de ruimte en nu is zijn lichaam compleet gesloopt
Sluiten