4 belangrijke aspecten van goed leiderschap

Je droomt al van kleins af aan over een leidinggevende functie. CEO van een groot bedrijf, dat lijkt je wel wat. Maar heb je het ook echt ín je om een leider te worden? Uit onderzoek blijkt dat er vier aspecten zijn die goed leiderschap bepalen.

Maar liefst 89 procent van de goede leiders uit het onderzoek zouden deze vier eigenschappen hebben.

De vier aspecten van goed leiderschap

In het onderzoek van onderzoeksbureau McKinsey werden in totaal 20 verschillende eigenschappen onderzocht. Om wat voorbeelden te noemen: ‘Mensen prijzen bij successen’, ‘anderen zich laten ontwikkelen’ en ‘praktisch en enthousiast communiceren’ zijn fijne eigenschappen om al leider te hebben. Maar de onderstaande vier aspecten bleken voor een goede leider toch net even wat belangrijker.

1. Probleemoplossend te werk gaan

Als leidinggevende krijg je te maken met allerlei problemen – aan jou de taak om deze problemen te zien als uitdagingen, en ze zo goed mogelijk op te lossen. Een mindset waarin je probleemoplossend te werk gaat, is dan ook onmisbaar als leidinggevende.

2. Resultaat gedreven werken

Als je in je achterhoofd altijd bezig bent met het resultaat dat iets oplevert, dan heb je een goede eigenschap voor het leiderschap te pakken. Het is leuk om als bedrijf een goede visie en missie te hebben, maar uiteindelijk gaat het toch altijd om het eindresultaat. Streef daarnaar en je werkzaamheden zullen gewaardeerd worden.

3. Openstaan voor andere ideeën

Als leider is het belangrijk om open te staan voor ideeën van andere medewerkers. Hierdoor blijf je als bedrijf creatief en worden werknemers gestimuleerd om met eigen ideeën te komen.

4. Anderen ondersteunen

Eigenschap nummer 4 past goed bij zijn voorganger: een goede leider is betrokken bij de medewerkers. Hij toont oprechte interesse en doet er alles aan om een goede sfeer en vertrouwensband te creëren. Iedereen werkt nu eenmaal veel fijner op een plek waar werkgeluk hoog in het vaandel staat, dan een plek waar spanning de boventoon voert.

Herken je je in die eigenschappen? Dan raden we je zeker aan om voor die managersfunctie te gaan.

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

MT

Reageer op artikel:
4 belangrijke aspecten van goed leiderschap
Sluiten