Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Life 15 dec 2020

Lubach dankzij briljant ZML-item genomineerd voor prestigieuze taalprijs

Voor velen was 2020 een jaar om snel te vergeten, maar voor sommigen was het vruchtbare grond. Neem bijvoorbeeld Arjen Lubach die dankzij de coronacrisis, Thierry Baudet, complotgekkies en ander groot nieuws boven zichzelf uit kon stijgen. Met zijn satirische nieuwsshow Zondag met Lubach was hij regelmatig trending en legde hij vaak op humoristische wijze de vinger op de zere plek. Iets wat hem nu een nominatie heeft opgeleverd voor de Taalstaatmeester van 2020.

Deze titel wordt jaarlijks uitgereikt aan de persoon die het afgelopen jaar het meeste indruk heeft gemaak met zijn of haar taalgebruik. Dit gaat ook in 2020 weer gebeuren. Afgelopen weekend werd in het KRO-NCRV programma De Taalstaat bekendgemaakt wie er dit jaar genomineerd zijn. Live op Radio 1 onthulde de voorzitter van de jury, André Appel, welke tien namen er op de lijst staan.

Arjen Lubach genomineerd voor prestigieuze taalprijs

Hierop vinden we drie presentatoren: Fidan Ekiz, Coen Verbraak en dus ook Arjen Lubach. De jury voegt daar aan toe dat laatstgenoemde eigenlijk wel meer is dan presentator: “Hij is een duizendpoot en doet ook erg veel met taal,” aldus André Appel. Een goed voorbeeld hiervan is een nieuw woord dat Arjen Lubach afgelopen jaar introduceerde, namelijk fabeltjesfuik.

Hij onthulde dit woord in één van de beste en meest spraakmakende Zondag met Lubach-items van het afgelopen jaar. In dit item, genaamd De online fabletjesfuik, duikt Arjen Lubach in het algoritme Youtube, Facebook en andere social media. Hierin laat hij zien hoe snel mensen in een bubbel kunnen belanden en vervolgens worden overladen met bizarre complottheorieën. Dit item kreeg veel lof, maar zorgde ook voor kritiek en een opmerkelijk uitnodiging van Lange Frans.

Ook zonder dit item had Arjen Lubach overigens een goede kans gemaakt om genomineerd te worden. Met zijn programma Zondag met Lubach was hij namelijk nog veel vaker het gesprek van de dag. Zo ging hij viral met zijn actie tegen RUMAG, werd het Koningshuis weer stevig aangepakt, kwam het coronavirus regelmatig voorbij en was ook Thierry Baudet meerdere malen het mikpunt. Naast het presenteren van Zondag met Lubach kwam hij ook nog met zijn boek Stoorzender. Kortom, het was zeker geen slecht jaar voor Arjen Lubach.

Taalstaatmeester van 2020: de genomineerden

Het jaar kan dus nog mooier worden als hij uitgeroepen wordt tot Taalstaatmeester van 2020. Om de opvolger van Freek de Jonghe, die in 2019 verkozen werd, te worden moet hij wel met een aantal grote namen afrekenen. De andere genomineerden zijn namelijk: Ernst Kuipers, Diederik Gommers, Coen Verbraak, Ilja Leonard Pfeijffer, Jacco Vonhof, Fidan Ekiz, Arnon Grunberg, Irma Sluis en Rosanne Hertzberger. De winnaar wordt op 26 december bekendgemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lubach dankzij briljant ZML-item genomineerd voor prestigieuze taalprijs
Sluiten