Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Human Interest 15 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Arjen Lubach deelt briljante metafoor voor bizarre reactie op horecasluiting

In Zondag met Lubach strooit Arjen Lubach wekelijks met metaforen voor dingen die spelen in de wereld. Deze zijn vaak scherp en hilarisch, en kunnen wel worden gezien als zijn handelsmerk. Niet alleen voor in zijn satirische nieuwsshow, maar ook Twitter. Arjen Lubach deelde gisteren namelijk een zeer scherpe metafoor voor hoe wij omgaan met de horecasluiting. En uiteraard heeft ook Twitter daar wat op te zeggen.

Afgelopen dinsdag maakte minister-president Mark Rutte bekend dat de horeca vier weken dicht moet. Dat kwam niet als een verrassing. Deze bui hing door het groeiende aantal besmettingen al een tijdje boven ons hoofd. Nu is het zover, maar niet voordat we nog één keer massaal uit eten gingen en de kroeg bezochten. Dat was namelijk de reactie van velen. Zelf vlakbij het binnenhof ging het los.

Arjen Lubach dropt pijnlijk rake metafoor

Het sluiten van de horeca ging niet direct van kracht, maar pas vanaf woensdag. Gevolg was dat mensen na persconferentie toch nog even de kroeg indoken, want “nu kan het nog.” Daar zit zeker wat in, maar dit staat natuurlijk haaks op de reden waarom deze maatregel genomen wordt. Er moeten juist minder mensen bij elkaar komen. Dit viel ook Arjen Lubach op en om te illustreren hoe vreemd deze reactie eigenlijk is, kwam hij met onderstaande metafoor.

Arjen Lubach slaat hiermee de spijker op de kop. We doen met z’n allen precies wat we met de maatregel willen voorkomen. Hier waarschuwde Rutte eerder ook al voor. Al meerdere malen heeft hij aangegeven dat we ons verstand moeten gebruiken en niet de randjes van de regels heel letterlijk nemen en deze opzoeken. Uiteindelijk moeten we ons er allemaal van bewust zijn dat we met dit soms kinderachtige gedrag het probleem niet gaan oplossen.

Twitter reageert

Uiteraard is niet iedereen het eens met de huidige maatregelen en de metafoor van Arjen Lubach. Dat zie je vooral op Twitter. Daar wordt namelijk massaal gereageerd op de tweet. Sommigen nemen zelfs de moeite om zelf een metafoor te bedenken, maar deze zijn niet altijd even sterk.

Arjen Lubach over corona

Dit niet de eerste (en vast ook niet de laatste) keer dat Arjen Lubach zich uitspreekt over hoe we omgaan met het coronavirus. Ook in Zondag met Lubach besteedt hij regelmatig aandacht aan de pandemie. Zo kwam hij de laatste weken een paar keer scherp uit de hoek. Eerst om te laten zien hoe gevaarlijk de bizarre uitzonderingspositie van kerken is en een week later om Mark Rutte flink hard aan te pakken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Arjen Lubach deelt briljante metafoor voor bizarre reactie op horecasluiting
Sluiten