Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Life 12 nov 2020

Arjen Lubach krijgt steun uit onverwachte hoek na felle kritiek

Afgelopen zondag opende Arjen Lubach de aanval op het huidige beleid om Nederland gasvrij te maken. In het desbetreffende Zondag met Lubach-item legt hij haarfijn uit wat er allemaal misgaat. Dit leek een sterk verhaal, maar Lubach kreeg vervolgens de wind van voren. Hoogleraar Jan Rotmans keek kritische naar het item en was onverbiddelijk. Zat Lubach er dit keer naast? Nee. volgens energie-expert Lars Boelen in ieder geval niet.

Mocht je gemist hebben waarom Arjen Lubach zo kritisch is op het huidige beleid en waarom Jan Rotmans het daar weer absoluut niet mee eens is? Lees dan eerst dit artikel.

Lars Boelen laat tegenover AD weten blij te zijn met Arjen Lubach. Volgens de energie-expert is het goed dat er iemand is die complexe vraagstukken begrijpelijk en aantrekkelijk maakt voor een breed publiek. Toch waarschuwt hij ook. Zoals Jan Rotmans eerder ook al zei, laat Arjen Lubach het in zijn item lijken alsof Nederland aardgasvrij maken het doel is. Volgen Lars Boelen is dat niet zo.

Energie-expert blij met Arjen Lubach

De huidige aanpak is veel breder dan dat. Door heel Nederlands zijn experts aan het kijken hoe ze woningen comfortabeler en duurzaam kunnen maken. De warmtebron die gebruikt wordt speelt daarin zeker een rol, maar is lang niet zo groot als Arjen Lubach doet voor komen in het item. Toch is Boelen blij met de Zondag met Lubach-uitzending omdat hierin de vinger op de zere plek wordt gelegd.

Niet alleen Arjen Lubach focust zich te veel op het onderdeel ‘aardgasvrij’. Ook de overheid zelf is hier schuldig aan. Volgens Boelen is de communicatie steeds vaker gericht op dit specifieke onderdeel. Dat is onhandig en zorgt voor verwarring. Als energie-expert pleit hij ervoor dat de plannen zich gaan richten op het verbeteren van de energieprestaties van huizen. Uiteindelijk zal dan ook de warmtebron ter sprake komen, maar dit is dan een onderdeel van het geheel. En niet een doel op zich.

Kritiek op huidige aanpak

Boelen sluit zich dan ook aan bij het eindoordeel van Arjen Lubach: ‘Ga eerst zo snel mogelijk heel Nederland isoleren.’ Daar kunnen we veel winst pakken, en we hebben de tijd en ruimte ervoor. Volgens Boelen moeten we gas namelijk niet zien als het probleem, maar als de oplossing. Volgens hem is dit juist een hele fijne transitiebrandstof. Het is relatief schoon en goedkoop, dus dat geeft ons de kans om een goed plan te maken voor het zo effectief mogelijk verduurzamen van Nederland.

Boelen zit vraagtekens bij de huidige plannen. Hij ziet dingen gebeuren die niet slim en vooral heel duur zijn. Vooral de de manier en snelheid waarop huizen worden aangesloten op warmtenetten baart hem zorgen. Dit wordt nu gedaan om huizen van het gas te krijgen en zo de doelstellingen te halen, maar veel van deze netten zijn nog niet duurzaam en wel duur. Hij durft dan ook wel te stellen dat er over tien jaar een parlementaire enquête komt over waarom de energielasten zo omhoog zijn gegaan.

Lubach, Rotmans en Boelen leggen het uit

De conclusie is in ieder geval dat het verduurzamen van Nederland een behoorlijk pittige onderneming is. Zoals altijd gaan er bij dit soort project veel dingen goed, maar ook fout. Het is dan ook belangrijk dat mensen als Arjen Lubach, Jan Rotmans en nu ook Lars Boelen vanuit hun kennis en oogpunt kritisch naar het onderwerp kijken. Mede dankzij dit drietal weet de gemiddeld Nederlander opeens een stuk beter wat er allemaal gebeurt om jouw huis zuiniger te maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Arjen Lubach krijgt steun uit onverwachte hoek na felle kritiek
Sluiten