Pim Jansen
Pim Jansen Televisie 28 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Lubach fileert giftige influencers en lanceert anticonceptie-website

In De Avondshow heeft Arjen Lubach een website gelanceerd met belangrijke informatie over anticonceptie. Dit om jongeren te beschermen tegen foutieve informatie die influencers over social media verspreiden.

Er was een tijd dat er na iedere avondshow van Arjen Lubach wel reuring was over een van de onderwerpen, maar de urgentie van zijn programma lijkt wat te zijn ondergesneeuwd. Feit is dat hij weer eens een maatschappelijke initiatief heeft en dat is helaas nog altijd nodig in deze tijd. Jongeren luisteren nou eenmaal meer naar influencers die maar wat roepen dan mensen met verstand.

Arjen Lubach en anticonceptie

Arjen Lubach heeft in zijn programma een website gelanceerd waar jongeren gemakkelijk informatie over anticonceptie kunnen vinden. Via de website BangEnZonderBaby, die hij woensdagavond introduceerde in De Avondshow, komen jongeren direct terecht op de overheidswebsite over seksuele voorlichting. Deze website, www.cbg-meb.nl, is volgens Lubach niet gemakkelijk genoeg te vinden voor jongeren.

De NPO-coryfee besteedde in zijn programma aandacht aan anticonceptie omdat steeds meer jongeren via online-influencers foute informatie krijgen over anticonceptie. Zo zijn er volgens hem veel influencers die stellen dat de pil negatieve bijwerkingen zou hebben en dat vrouwen er zelfs onvruchtbaar van zouden kunnen worden.

Experts waarschuwen

Ook promoten veel influencers ‘natuurlijk anticonceptie’, wat betekent dat jongeren seks hebben buiten de menstruatiecyclus van een vrouw om. Experts waarschuwen echter dat deze methode niet goed werkt, omdat de cyclus van een vrouw niet altijd even regelmatig is. Geen overbodige luxe dus, die website van Arjen Lubach.

Het Nederlands Genootschap van Abortusartsen (NGVA) waarschuwde deze zomer dat zich steeds vaker jonge vrouwen melden die, mede door nepnieuws op sociale media, reguliere anticonceptie wantrouwen.

Het beste van De Avondshow

Nu we toch bezig zijn, hier nog een paar klassiekers van Arjen Lubach in De Avondshow. De absurditeit van koninklijke lintjes. De kleinzieligheid van Ajax. En de smakeloze televisietrend waarin BN’ers een week in armoede moeten leven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.