De makers van de Ariel Atom komen met een bloedsnelle elektrische hypercar

Met negentien werknemers en een productie van ongeveer honderd auto’s per jaar is Ariel één van de kleinste autobouwers ter wereld. Toch is het merk geen kleintje in de autowereld en zijn ze geliefd bij veel snelheidsduivels. Dit is vooral omdat alles wat uit hun fabriek rolt, gemaakt is voor pure snelheid. Hun nieuwste project, de P40, is daarop geen uitzondering.

In de basis gaat de P40 hetzelfde zijn als zijn voorganger de Atom. Namelijk een volbloed racewagen waarbij comfort, gemak en luxe moeten wijken voor topsnelheid, acceleratie en wegligging. Toch is er één groot verschil. De P40 wordt namelijk niet uitgerust met een brandstofmotor, maar zal voortgestuwd gaan worden door middel van elektriciteit.

Een onvervalste batmobile

De P40 krijgt per wiel een aparte elektromotor die 295 pk levert. In totaal beschikt deze vierwielaangedreven tweezitter dus over 1.180 pk. Dat is meer dan twee keer zoveel als de Ariel Atom. Toch is de verhouding tussen kracht en gewicht ongeveer gelijk gebleven. De P40, die in 2020 op de markt gaat komen, is met net iets minder dan 1.600 kilo namelijk een stuk zwaarder dan zijn voorganger.

Het verschil in gewicht is goed te verklaren. De Atom is namelijk een open-wheeled racewagen zonder dak. De P40 daarentegen lijkt meer op een conventionele hypercar. Hij is simpelweg meer “auto” dan zijn voorganger en dus moet er meer materiaal gebruikt worden. Met behulp van een lichtgewicht aluminium chassis en veel carbon hebben ze de auto alsnog ze licht mogelijk weten te houden.

Ongekende prestaties

Licht en krachtig is een combinatie die garant staat voor bizarre prestaties en de P40 bevestigt dit. Hij zou namelijk van 0 tot 100 gaan in 2,4 seconden en heeft een begrensde topsnelheid van bijna 260 km/u die je binnen ruim 8 seconden bereikt. Lang kun je alleen niet genieten van deze snelheid, want als je vol gas gaat is de 42-kWh batterij binnen een kwartier leeg.

Doe je het rustiger aan, dan kun je er tussen de 160 en 200 kilometer mee afleggen. Gelukkig sta je niet meteen helemaal stil als de batterij leeg is, want hij krijgt een kleine turbine motor. Zo kun je altijd nog bij een oplaadstation komen wanneer je iets te lang vol gas bent gegaan in deze batmobile.

Reageer op artikel:
De makers van de Ariel Atom komen met een bloedsnelle elektrische hypercar
Sluiten