Redactie
Redactie Food & Drinks 21 sep 2015

Ardbeg Haar: de meest bijzondere whisky-ervaring die wij kennen

Het grillige Schotse eiland Islay vormt de thuishaven van één van de fijnste whiskies die wij kennen: Ardbeg. Het karakteristieke, smokey karakter van Ardbeg wordt hier mede gevormd door de elementen. Regen, wind, de zilte zeelucht maar soms ook zon en niets dan rust. Welke dag het ook is en hoe de omstandigheden ook zijn: vanuit het niets kan de Haar komen opzetten. Een kille mist die het leven op Islay tijdelijk even stillegt of op zijn minst ernstig vertraagt.

‘Moeten wij echt…?’ Ja: het rietje wordt in het glas gestoken en de in het glas gevangen mist wordt opgezogen.

De Haar maakt onderdeel uit van Islay. Ardbeg brengt nu zelfs een bijzondere ode uit aan de mist: Ardbeg Haar, een whisky-ervaring zoals wij die nog nooit hebben meegemaakt.

De avond begon met heerlijke Ardbeg cocktails. Deze bleken slechts een voorbode van wat komen ging.

Op de bar van J.D. William’s Whisky Bar staat een aantal ogenschijnlijk glazen sculpturen. De ruimte is met rook gevuld en de selecte groep aanwezigen die als eerste kennis mag maken met Ardbeg Haar staart vol ongeloof naar het fraai vormgegeven object dat de ster van de avond vormt. Een fles Ardbeg Haar 10 Years Old wordt geopend en voor de helft leeggeschonken in de Haar. De lichten dimmen, de Haar kantelt en direct stijgt een mysterieuze mist op uit de glazen bovenkant.

Ardbeg Global Brand Ambassador Paul Malone pakt een glas, houdt ‘m onder het uiteinde van de Haar en begeleidt een wolk naar binnen. Het glas wordt afgedekt en wij krijgen het overhandigd samen met een speciaal rietje. ‘Moeten wij echt…?’ Ja: het rietje wordt in het glas gestoken en de in het glas gevangen mist wordt opgezogen.

We hebben zojuist een eerste “slok” Ardbeg Haar “gedronken”. Een fantastische ervaring, maar wat ís het precies? Afgaande op de beelden denk je aan vernevelde whisky, hetgeen op zichzelf al bijzonder zou zijn. Maar Ardbeg Haar is nog specialer.

[…] en staat garant voor de bijzonderste whisky-ervaring die je hebt gehad.

Onderin de Haar vinden met behulp van kristallen microtrillingen plaats die supersonische golven produceren. Door de vibraties scheidt de whisky in vloeistof en nevel. De nevel stijgt op, wordt gevangen in een glas en staat garant voor de bijzonderste whisky-ervaring die je hebt gehad.

Ruther Houweling (rechts, Want.nl) en Mitchell van der Koelen (midden, Manners.nl) ervaren Ardbeg Haar onder leiding van Paul Malone.

Ardbeg Haar is zeer bijzonder, dat snap je inmiddels maar Ardbeg Haar betekent ook goed nieuws voor niet-whiskydrinkers. De smaaksensatie is namelijk waanzinnig: je proeft de complexe tonen van Ardbeg, alsmede het smokey karakter maar zonder de kick van alcohol die door niet-drinkers wel eens als lastig wordt ervaren. Het resultaat: een geweldige smaak met slechts 1/1000ste alcohol van een normale dram. Zo goed als alcoholvrij dus. Ardbeg Haar werkt met alle Ardbeg-whiskies dus konden wij ook de indrukwekkend karaktervolle Ardbeg Uigeadail en de karakteristieke, krachtige Ardbeg Corryvreckan ervaren in mistvorm.

En daar draait het allemaal om: ervaren. Ardbeg Haar kun je zelf gaan ervaren in geselecteerde Ardbeg Embassies en bars, waaronder J.D. William’s Whisky Bar. Ardbeg Haar is een stukje wetenschap en een stukje brand building maar vooral een fantastische manier om bekend te raken met deze prachtige Islay Single Malt of ‘m op een totaal andere manier te ervaren.

Reageer op artikel:
Ardbeg Haar: de meest bijzondere whisky-ervaring die wij kennen
Sluiten