Redactie
Redactie Stuff 13 december 2016

Apple’s veelbesproken AirPods getest

Toen Apple de nieuwe iPhone 7 en iPhone 7 Plus presenteerde ging het na afloop al snel over één ding: de AirPods, de nieuwe draadloze in-ear koptelefoons. Ze zouden onhandig zijn, uit je oor vallen en bovendien het genieten van muziek hinderen omdat ze snel leeg raken. Pittige kritiek. Wij testten het momenteel enige in Nederland beschikbare exemplaar van de AirPods om uit te vinden wat er waar is van die kritiek.

Een groot misverstand

Wie discussies op het Internet volgt, is wellicht geneigd te denken dat de AirPods standaard worden geleverd bij een nieuwe iPhone 7 (Plus) en dat zij met andere woorden de normale EarPods vervangen. Da’s niet waar. Veel mensen die moord en brand schreeuwen, lijken niet te beseffen dat de smartphones nog steeds geleverd worden met reguliere, bedrade oordopjes en dat de draadloze variant vanaf volgende maand als extra te bestellen is.

Over de standaard oordopjes is ook één en ander te doen. Apple heeft de mini jack poort geschrapt in hun nieuwste iPhones. De redenatie van Apple: op die manier blijft er meer ruimte in het toestel over voor hardwarematige verbeteringen. Het gevolg is wél dat je huidige koptelefoon niet meer direct in de iPhone 7 (Plus) past: de jack-in is vervangen door een lightning-poort. Ook hierbij geldt dat er geenszins sprake is van een drama: de telefoon wordt geleverd met een omvormertje waarmee je huidige headphones gewoon passen en ook de bediening hiervan (indien aanwezig) in tact blijft.

De mogelijke kritiek die overblijft is aldus dat je zit met een extra verlengstukje. Dat betekent een iets langer snoer met een kleine verdikking onderaan de telefoon. Ach, je kunt er iets van vinden.

De batterijduur

Behoorlijke zorgen zijn er over de levensduur van de batterijen. En inderdaad: vijf uur is niet zo lang. Daarentegen zullen er weinig situaties zijn waarin je langer dan vijf uur ononderbroken je AirPods in hebt. Aan de vijf uur batterijduur van de AirPods kun je in een kwartier tijd drie uur toevoegen, door ze te snelladen in de bijgeleverde case. Die case biedt op een volle batterij overigens energie voor 24 uur; je kunt dus meerdere malen ermee opladen.

Op dit gebied kunnen de AirPods natuurlijk op geen enkele manier tegen reguliere koptelefoons op. Ook zijn er draadloze exemplaren op de markt die het langer uithouden, maar er is een ‘maar’.

Maar….. vernuftig!

De relatief geringe levensduur op volle batterijen kan dus een punt van kritiek blijven. Wat zetten de AirPods hier tegenover? Welnu: enkele slimmigheden, zoals je van Apple mag verwachten. Allereerst is het van belang om te weten dat de geluidskwaliteit prima is. Zowel hoge als lage tonen komen zuiver door, op een mooi volume, en de AirPods dragen prettig. Da’s niet zo gek: ze zijn vrijwel gelijk gevormd en van vergelijkbaar formaat als de normale EarPods.

Hoewel wij de AirPods testten in een stille en rustige omgeving, werd al wel duidelijk dat je naar hartenlust kunt bewegen met de oordopjes in. Of sporten ook lukt, kunnen wij niet zeggen. Gevoelsmatig zeggen wij ‘ja’, mits niet te extreem.

Over die slimmigheden: op het moment dat je de case waarin je de AirPods bewaart, openklapt maken de pods direct verbinding met je iPhone en zie je de batterijstatus. Stop ze in je oren en je hoort een akoestisch signaal dat je klaar bent om muziek te luisteren. De echte meerwaarde schuilt in de mogelijkheden die je krijgt wanneer je de AirPods draagt: haal een AirPod uit je oor en je muziek of video stopt automatisch. Handig en sociaal, want anderen hebben zo geen last van jouw muziek. Ook kun je ‘gewoon’ telefoneren met je AirPods (dankzij filtering van geluiden die van verder weg komen, moet je zeer goed verstaanbaar zijn) en kun je Siri spraakopdrachten geven. Je activeert Siri door op je AirPods te tikken.

Omdat de AirPods werken met Bluetooth zijn ze gekoppeld aan jouw device, maar ze werken met alle Apple-devices die voorzien zijn van Bluetooth en kunnen derhalve mee in Apple’s ‘hand-off’-principe.

De conclusie

Onze conclusie is dat de kritiek op de AirPods grotendeels onterecht is. Het zijn fijne, handige en hoogwaardige in-ear headphones. Alle heisa is dan ook onnodig, temeer omdat deze pods als extra komen en dus niet verplicht zijn. Het ontbreken van de mini-jack kun je natuurlijk vervelend vinden en ook kan het zo zijn dat de AirPods voor zeer specifiek gebruik onhandig zijn (wanneer je bijvoorbeeld wel de hele dag oordopjes in moet hebben). Behoor jij niet tot dat selecte groepje gebruikers, dan is dit gewoon een fraaie toevoeging aan je iPhone. Niets meer en niets minder. De AirPods zijn nu te koop vanaf €179.

Reageer op artikel:
Apple’s veelbesproken AirPods getest
Sluiten