Pim Jansen
Pim Jansen Netflix 7 feb 2019

Apple zit op 250 miljard dollar: ‘Netflix overnemen zou een prima optie zijn’

Apple heeft het lieve sommetje van 250 miljard dollar in kas. Nu is het uiteraard niet aan ons om Tim Cook te vertellen wat hij met al die dollars zou moeten doen, maar de Amerikaanse bank JPMorgan Chase & Co heeft nog wel een aantal leuke suggesties.

Vorige week maakt Apple bekend goed bij kas te zitten. Ondanks de tegenvallende verkoopcijfers van de nieuwste iPhone-modellen, heeft het bedrijf in financieel opzicht weinig te klagen. Er is een overvolle kas met maar liefst 250 miljard dollar. Een beetje slimme investeerder weet wat je daarmee kunt doen: veel geld gaan verdienen. Dan zul je wel een aantal lucratieve voorstellen moeten hebben.

Overname van Netflix is een optie

Morgan Chase heeft in ieder geval gedacht dat het wellicht slim is om iets te doen aan de concurrentie. Laten we eerlijk zijn, het idee van Apple om ook iets te gaan doen met het aanbieding van content via streaming is leuk, maar men zal toch tegen een gigant als Netflix moeten opboksen. Met die 250 miljard dollar verdwijnt dat probleem echter als sneeuw voor de zon. Men zou immers een goed bod op Netflix kunnen uitbrengen. Morgan Chase gaat er in ieder geval van uit dat aan Netflix een prijskaartje hangt van zo’n kleine 190 miljard dollar. Peanuts dus voor Apple.

Slimme zet van Apple

Volgens Morgan Chase zou het een slimme zet zijn. Zo heeft men direct toegang tot vele markten en kan men de eigen content wereldwijd beschikbaar maken. Een ander groot voordeel is dat Apple niet veel hoeft te besteden aan originele content, dat zit immers al in de reusachtige bibliotheek van Netflix. Volgens Morgan Chase is een overname van de grootste concurrent dan ook een slimme zet. Het zelfstandig bedreigen van de dominante positie van Netflix is een opgave van formaat voor Apple en Morgan Chase ziet het dan ook niet gebeuren dat Apple daarin zelfstandig zou kunnen slagen.

Marktwaarde Netflix: 148 miljard dollar

Chaterjee, de woordvoerder en analist van Morgan Chase, zegt dat de marktwaarde van Netflix momenteel zo’n 148 miljard is. Daarnaast heeft de streaminggigant een openstaande schuld van zo’n 7 miljard dollar. Al met al gokt met op een overnameprijs van 190 miljard dollar. Interessante bedragen die voor Apple goed te behappen zijn.

Alternatief: Sonos of Blizzard

Mocht Tim Cook nou niet echt van plan zijn om het advies op te volgen, dan heeft Chatterjee nog een andere tip. Zo zou game-ontwikkelaar Blizzard en speakerbedrijf Sonos een goede tweede en derde keus zijn. Of Apple zich inderdaad op het overnamepad gaat begeven is nog steeds koffiedik kijken, maar het zou ons niets verbazen als er binnenkort iets nieuws te melden valt vanaf het Apple front. Het in kas houden van 250 miljard dollar is over het algemeen niet de beste manier om extra rendement te realiseren.

Quotenet

Reageer op artikel:
Apple zit op 250 miljard dollar: ‘Netflix overnemen zou een prima optie zijn’
Sluiten