Pim Jansen
Pim Jansen Auto's & Motoren 22 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Apple bood miljarden voor Tesla, dat volgens Elon Musk nu bankroet raakt

De geruchten gaan al jaren, maar die worden nu eindelijk bevestigd. Apple wilde in 2013 Tesla voor miljarden overkopen en dan had de wereld er heel anders uitgezien. Namelijk met de iCar of Apple Car in plaats de Tesla-modellen. Elon Musk zal zich nu wel even achter de oren krabben.

Apple bood 27,4 miljard dollar voor Tesla

Het had niet veel gescheeld of de Tesla van vandaag de dag had een andere naam gehad. iCar of iDrive of zoiets. Apple had namelijk in 2013 de intentie om Tesla, het bedrijf van Elon Musk, over te kopen. Volgens tech-analist Craig Irwin zouden betrouwbare bronnen het bestaan van de plannen bevestigen.

Dat de plannen uiteindelijk niet tot een overname hebben geleid, is duidelijk. Volgens de analist zou Apple in 2013 bereid zijn geweest om 240 dollar per Tesla-aandeel te betalen. Omgerekend naar de koers van destijds kwam dat neer op een bedrag van 27,4 miljard dollar. Mocht Apple momenteel nog dromen van een overname, dan zijn ze nu een stuk goedkoper uit. Het aandeel Tesla is inmiddels gekelderd naar 204 dollar.

Of er momenteel vergevorderde plannen voor een overname van Tesla door Apple bestaan is niet aannemelijk. Wat wel duidelijk is, is dat er contacten zijn tussen beide ondernemingen. Zo schuift Adrian Perica, bij Apple de verantwoordelijke man voor fusies en overnames, regelmatig bij Elon Musk aan en is ook Tim Cook geen vreemde voor de Tesla CEO. Dat natuurlijk niets over eventuele overnameplannen, maar opmerkelijk is het wel.

Apple’s Project Titan bestaat nog steeds

Craig Irwin zegt in het interview dat Apple Project Titan nog altijd springlevend is. Project Titan is de interne naam die Apple hanteert voor de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Dit project loopt naar een ander interessant project van Apple, het ontwikkelen van software voor autonoom rijdende auto’s.

Dat laatste is overigens geen geheim. Al langer is bekend dat Apple hiermee bezig is. Men is zelfs bezig met het testen van die software in Lexus wagens. Volgens de geruchten zou ook Volkswagen bemoeienis hebben met Apple’s Project Titan. Dit zou dan gaan om het project PAIL (Palo Alto Infinite Loop). Het gaat hierbij om gemodificeerde T6 Transporter-busjes om medewerkers tussen Apple-kantoren te pendelen. Dat klinkt bijzonder experimenteel. Je zou je dus kunnen afvragen hoe de situatie was geweest als Apple wel Tesla had overgenomen.

Elon Musk zal spijt hebben

In 2013 mocht het er dan rooskleurig uitzien voor Tesla, nu staan de zaken er anders voor. Eerder deze week kondigde Elon Musk aan dat Tesla over tien maanden over door het geld heen is als er niets gebeurt. Lees hier meer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

One More Thing

Reageer op artikel:
Apple bood miljarden voor Tesla, dat volgens Elon Musk nu bankroet raakt
Sluiten