Pim Jansen
Pim Jansen Life 15/05/2019

Apple maakt misbruik van monopoliepositie en verliest grote rechtszaak

Apple heeft gevoelige nederlaag geleden in een rechtszaak. Het ging daarbij om de vraag wie nu eigenlijk de verkoper is van de producten in de App Store. Ondanks fel verzet van het bedrijf uit Cupertino is men volgens de hoogste Amerikaanse rechter (het Supreme Court), de feitelijke verkoper. Het verhaal dat men enkel de verkoop faciliteert door plaatsing van een app in de App Store ging niet op. Dat lijkt een klein verschil, maar de gevolgen kunnen groot zijn.

De hoogste Amerikaanse rechter heeft de knoop doorgehakt: koop je een app in Apple’s App Store, dan koop je die van Apple en niet van de ontwikkelaar. Met die uitspraak in de hand kun je nu dus als consument naar de Amerikaanse rechter stappen en je beklag doen. Bijvoorbeeld over de hoge commissie van 30 procent of de vermoedelijke prijsafspraken. Doen dus.

Verkoopt Apple de apps in de App Store of de ontwikkelaar?

Een slimme consument klaagde Apple dus inderdaad aan en stelde dat er sprake is van misbruik van de monopoliepositie. Deze klager zei dat de prijzen kunstmatig hoog worden gehouden door de commissie van 30 procent. Het verweer was dat men slechts de verkoop van apps in de App Store faciliteert en zelf geen apps verkoopt. In de visie van Apple is de klager aan het verkeerde adres en dient men de ontwikkelaar aan te klagen.

De Amerikaanse rechter ging hier niet in mee en zei dat Apple wel degelijk zelf de apps verkoopt. De basis voor de uitspraak is het gegeven dat consumenten de prijs van een app aan Apple betalen. Dat de iPhone maker daarnaast als enige weet wie de apps kopen, speelde ook een rol bij de beslissing van de rechter. Een ontwikkelaar heeft daardoor geen mogelijkheid om zelf contact op te nemen met de koper van een app.

Potentieel grote gevolgen

De uitspraak die er nu ligt maakt het voor consumenten mogelijk om zich te verenigen en Apple aan te klagen voor het manipuleren van de prijzen van apps. De aanklager zegt immers in zijn betoog dat consumenten geen andere optie hebben om een app buiten de App Store te kopen. Had men dat wel, dan zou de prijs stukken lager uitvallen.

app store

Het ontbreekt de consument dus aan mogelijkheden om Apple onder druk te zetten om de prijs te verlagen. Nu die optie ontbreekt is het duidelijk dat het bedrijf uit Californië misbruik maakt van zijn dominante marktpositie. Bij een ander oordeel had de consument met lege handen gestaan en had Apple wellicht vrij spel gehad. De kans dat Apple binnenkort een nieuwe rechtszaak tegemoet kan zien, is met deze uitspraak dus fors toegenomen.

One More Thing

Reageer op artikel:
Apple maakt misbruik van monopoliepositie en verliest grote rechtszaak
Sluiten