Pim Jansen
Pim Jansen Stuff 30 jan 2019

Apple presenteert de eerste kwartaalcijfers van 2019: minder omzet

Bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers van Apple het eerste kwartaal van 2019 waren de verwachtingen hooggespannen. Met de ervaring van de vorige drie kwartalen in het achterhoofd had menig investeerder de hoop op een recordomzet. Dat laatste bleek niet helemaal het geval te zien. Ondanks een zeer goed resultaat (het op één na beste kwartaal) bleven de cijfers achter bij de verwachtingen.

Geen slechte omzet, maar het kan beter

Met een omzet van 84,3 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2019 deed Apple het zeker niet slecht. Menig onderneming zou groen worden van jaloezie bij het zien van dergelijke kwartaalcijfers. Het probleem is echter dat de cijfers achterbleven bij de verwachting die Apple had gegeven. De onderneming had namelijk een omzet van 89 tot 93 miljard geprojecteerd. Tegenover de mooie omzetcijfers stond een forse groei van de winst. Die kwam in het eerste kwartaal 16 procent hoger uit in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

De collegae van OnMoreThing hebben de cijfers netjes weten te vertalen in een prachtige grafiek, zie hieronder:

Kwartaalcijfers Apple

Dat de verwachtingen hoger waren dan de behaalde omzet heeft gevolgen. De beleggers en investeerders schrokken behoorlijk. Reeds lange tijd laat Apple mooie cijfers zien. Toch is er reden tot zorg. Zo was er voor het eerst sprake van en daling van de verkoopcijfers tijdens de feestdagen, dat sinds 2001 niet  meer was voorgevallen. Apple zag dat aankomen en gaf begin januari al een waarschuwing uit door de cijfers voor de geschatte omzet bij te stellen naar 84 miljard dollar, een prognose die, naar later bleek, dicht bij het uiteindelijke resultaat kwam te liggen

De boosdoeners

Zoals zo vaak is het zoeken naar een verklaring voor de omzetcijfers lastig. In het geval van Apple heft dat te maken met het gebrek aan transparantie. Net als veel andere bedrijven beperkt Apple zich tot het vrijgeven van de omzetcijfers. Andere getallen worden niet genoemd. Om er iets zinnigs over te zeggen moeten we ons dus richten op andere zaken. Zo heeft Apple CEO Tim Cook al laten weten dat de verkoop van de iPhone achterblijft. Sterker nog: de omzet van die toestellen is met 15% gedaald. Ondanks die daling is de winst nagenoeg gelijk gebleven op 20 miljard dollar. Dit is een lichte daling van net 0,5%. Ook de brutomarge is slechts licht gewijzigd: 38% tegenover 38.4%

Apple’s diensten stuwen de omzet omhoog

De marge die Apple weet te behalen is steeds belangrijker aan het worden voor het bedrijfsresultaat. Zo is de marge op apparatuur 32 procent, maar is de marge op diensten zelfs 63 procent. Logisch dat Apple zich steeds meer gaat presenteren als dienstverlener. Zo brengen diensten als Apple Music, iTunes en iCloud 10,9 miljard dollar in het laatje. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen als het gaat over het antwoord van Apple op Netflix: Apple Video.

Wordt Q2 beter?

Gaat het in het tweede kwartaal wel beter? Afgaande op de eigen prognose van Apple moeten we een flinke slag om de arm houden. Apple rekent zelf op een omzet van 55 tot 59 miljard dollar. Die cijfers staan in schril contrast met de omzetcijfers van het tweede kwartaal in 2018. Toen kwam de omzet uit op meer dan 61 miljard. Dat betekent dus een lichte daling. Er is overigens wel een lichtpuntje: Apple verwacht dat de brutomarge wel zal stijgen naar 38 procent. Nog even geduld en we zullen het weten.

Want

Reageer op artikel:
Apple presenteert de eerste kwartaalcijfers van 2019: minder omzet
Sluiten