Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 10 sep 2019
Leestijd: 5 minuten

Apple onthult iPhone 11 Pro: meest geavanceerde camera ooit

Naast de iPhone 11 heeft Apple tijdens zijn evenement op 10 september ook de iPhone 11 en iPhone 11 Pro (Max) onthuld. Waar de iPhone 11 de opvolger van de iPhone XR is, kan de iPhone 11 Pro (Max) gezien worden als opvolger van de iPhone XS (Max). Het nieuwe toestel heeft een opnieuw ontworpen achterkant met niet twee, maar drie camera’s.

De drie camera’s hebben ieder een verschillende lens die met elkaar samenwerken om het perfecte plaatje te maken. De iPhone 11 Pro heeft niet alleen een ultrawide-lens zoals de nieuwe iPhone 11, maar ook een telelens en ‘gewone’ wide-lens. De iPhone 11 Pro komt met een 5,8-inch nieuws OLED-scherm en de 11 Pro Max heeft een scherm van 6,5-inch.

iPhone Pro met drie camera’s en Deep Fusion

Apple heeft met de introductie van de drie camera’s ook een functie geïntroduceerd die Deep Fusion heet. De functie zal samen met iOS 13.1 beschikbaar komen in de camera-app, en combineert automatisch 9 verschillende foto’s tot één plaatje. Er worden al vier foto’s gemaakt voordat je op het sluiterknopje hebt gedrukt. Als de foto eenmaal wordt genomen, maakt de iPhone Pro een foto met grote sluitertijd en nog eens drie verschillende foto’s. De nieuwe, krachtige A13-chip voegt al die verschillende plaatjes pixel voor pixel samen tot er één foto ontstaat.

Ook videomakers kunnen hun hart ophalen met de nieuwste camera’s in de iPhone Pro en iPhone Pro Max. Ontwikkelaars van de professionele video-app FiLMiC Pro demonstreerden hoe een videomaker de drie camera’s tegelijkertijd kan laten opnemen. Zo kunnen drie verschillende shots, die met drie verschillende lenzen zijn gefilmd, gedraaid worden zonder van standpunt te verwisselen. Bovendien wordt video opgenomen in een 4K-resolutie op 60 beelden per seconde.

Bron: Apple

Foto’s in nachtmodus

Op het gebied van fotografie in het donker, had Apple wat in te halen. Daarom komt het bedrijf nu met een nachtmodus voor de camera. Die zorgt voor aanzienlijk betere foto’s in het donker. Hoe goed deze nachtmodus echt is, zullen we later in de praktijk moeten ervaren. De nieuwe groothoekcamera bestaat volgens Apple voor 100% uit Focus Pixels, waardoor automatisch scherpstellen bij weinig licht tot drie keer zo snel gaat.

De nachtmodus gaat automatisch aan wanneer het nodig is, bijvoorbeeld tijdens een etentje bij kaarslicht. Wanneer je een foto maakt, legt de camera meerdere beelden vast terwijl de optische beeld­stabilisatie de lens stilhoudt. Daarna lijnt de camera de beelden uit om bewegingen te corrigeren. Delen die te vaag zijn worden weggegooid en scherpere delen samengevoegd. Het contrast wordt aangepast zodat alles in balans blijft. En kleuren worden bijgesteld voor een natuurlijke uitstraling.

Nachtmodus uit (links) en nachtmodus aan (rechts) Bron: Apple
 

Nieuw OLED-scherm (Super Retina XDR)

Apple gebruikt ook een nieuw OLED-scherm in deze iPhone. Het kan P3-kleuren tonen en heeft een helderheid van maar liefst 1200 nits. Daarnaast ondersteunt het scherm ook HDR10 en Dolby Vision. De contrastwaarde is aanzienlijk verbeterd en is nu 2.000.000:1. De resolutie is ongewijzigd 2436 x 1125 pixels bij het 5,8-inch model en 2688 x 1242 pixels bij het 6,5-inch model. Dat komt neer op 458 pixels per inch.

Apple noemt deze schermen Super Retina XDR-schermen. Een verwijzing naar het nieuwe Thunderbolt 3-scherm dat later dit jaar bij de Mac Pro geleverd wordt. Deze nieuwe iPhone heeft overigens geen 3D Touch meer, maar hebben Haptic Touch, waar waarmee 3D Touch gesimuleerd wordt.

A13-chip en betere accuduur

De iPhone 11 Pro heeft een Apple A13 Bionic-chip. Die wordt net als zijn voorganger gemaakt om een 7 nanometer-procedé, maar volgens gaat het om een productieproces van een nieuwe generatie. De chip heeft 8,5 miljard transistors en is is geoptimaliseerd voor verschillende typen machine learning. Apple heeft zogenaamde machine learning accelerators toegevoegd. Dit zijn delen van de chip die zich specifiek op machine learning richten, waardoor veeleisende taken tot zes keer sneller worden uitgevoerd.

De iPhone 11 Pro heeft ook een betere accuduur dan zijn voorganger. Volgens Apple gaat de iPhone 11 Pro 4 uur langer mee dan de iPhone XS. De 11 Pro Max houdt het vijf vuur langer uit dan de iPhone XS Max. De toestellen ondersteunen draadloos laden, maar in tegenstelling tot wat geruchten zeiden, is er geen mogelijkheid om andere apparaten op de achterkant van het toestel te laden. Volgens de laatste berichten is die functie op het laatste moment geschrapt. Er zit wel een 18W-snellader in de doos.

En verder…

  • Er is nieuwe U1-chip. DIe maakt gebruik van Ultra Wideband-technologie voor ruimtelijk inzicht, een primeur voor smartphones. In iOS 13.1, dat op 30 september beschikbaar komt, wordt AirDrop nog beter met richtingsgevoelige suggesties.
  • Face ID is 30 procent sneller op dit nieuwe toestel. Verder is het gebruiksgemak verhoogd dankzij betere prestaties op wisselende afstanden en bij meer hoeken.
  • De speakers zijn verbeterd. Ruimtelijke audio zorgt voor een surround sound-ervaring en dankzij Dolby Atmos klinkt het geluid op iPhone 11 Pro krachtig en intens.
  • De iPhone 11 Pro ondersteunt Wi-Fi 6, een primeur voor Apple-apparaten.

Prijs en verkrijgbaarheid

De iPhone Pro (Max) is vanaf vrijdag 13 september te bestellen, het gaat dan om pre-orders. Die zullen op vrijdag 20 september geleverd worden. Dan is de opvolger van de iPhone XS (Max) ook in de winkels te kopen en bewonderen. Het toestel is verkrijgbaar in de kleuren zilver, spacegrijs, middernachtgroen en goud. De prijzen zijn als volgt:

  • iPhone Pro (5,8-inch): € 1.159,- (64GB), € 1.329,- (256GB), € 1.559,- (512GB)
  • iPhone Pro Max (6,5-inch): € 1.259,- (64GB), € 1.429,- (256GB), € 1.659,- (512GB)
Bron: Apple

Ook iPhone 11 en meer onthuld

Apple hield het niet bij één nieuw toestel, want ook de iPhone 11 is onthuld. Waar de iPhone Pro (Max) gezien kan worden als het toestel voor iedereen die alleen het allerbeste wil, is de iPhone 11 een meer dan prima toestel met een zachtere prijs. Lees er meer over bij onze collega’s van OneMoreThing -> iPhone 11 onthuld: opvolger iPhone XR met twee camera’s en meer)

https://youtu.be/ZA3MV2V–TU

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Apple onthult iPhone 11 Pro: meest geavanceerde camera ooit
Sluiten