Stuff 11 okt 2018 Jan de Raab

Google zet met hun Pixel 3 smartphone de aanval in op de iPhone Xs

Mocht je van plan zijn om binnenkort een verpletterende indruk te maken met je nieuwe iPhone, wacht dan nog heel even met de aanschaf. De nieuwe Google Pixel 3 en Pixel 3 XL konden nog wel eens voor hoofdpijn gaan zorgen bij Tim Cook en consorten. Google’s antwoord op de iPhone Xs is beschikbaar in twee formaten en zoals voorheen ligt de focus van de nieuwe Pixel toestellen duidelijk op de prestaties van de camera. Het is volgens Google ‘de krachtigste camera in de krachtigste smartphone’.

Het is een duidelijke trend aan het worden: grotere schermen door dunnere randen. Ook de Pixel toestellen zijn voorzien van een extra dunne rand waardoor er meer ruimte overblijft voor het scherm. De schermen van de Pixel toestellen zijn weliswaar niet zo groot als bij de iPhone, maar een 6.3 inch scherm is zeker niet klein te noemen. Google’s Pixel 2 XL was voorzien van een 6 inch scherm, een formaat wat op zich al groot genoeg is. De grote broer Pixel 3 XL heeft een 6.3 inch scherm gekregen, terwijl het instapmodel, de Pixel 3 een 5.5 inch scherm heeft.

Google Pixel 3 vs. iPhone Xs

De vergelijking met de iPhone gaat ook goed op als we kijken naar de rekenkracht van de Pixel 3 toestellen. Binnenin vinden we een Snapdragon 845 en 4GB RAM-geheugen. De iPhone Xs maakt natuurlijk gebruik van hun eigen chip, maar heeft wel evenveel RAM-geheugen. Ook als het gaat om intern geheugen doet de Pixel niet veel onder voor de iPhone. Er kan gekozen worden voor 64GB of 128GB. Wil je dit uitbreiden met een micro SD geheugenkaart? Jammer, daar doet Google (net als Apple) niet aan mee.

De verschillen tussen de Pixel 3 en de iPhone worden echter pas goed duidelijk als we kijken naar de camera. Waar de iPhone het moet doen met 12 megapixels, daar krijg je bij Google 12.2 megapixels. Het grootste verschil is echter dat de iPhone wel beschikt over een tweede camera voor optische zoom of portretmodus. Dat zien we dus niet terug bij Google’s Pixel toestellen. Ook voor een antwoord op Face ID hoeven we geen Pixel 3 aan te schaffen, dat is volledig afwezig bij het Google toestel.

Google’s oplossing voor betere foto’s

Vorig jaar kreeg Google het predicaat ‘beste smartphonecamera’. Destijds was het zelfs beter dan die van de onlangs onthulde iPhone X. Dat de focus dus ligt op het behouden van die reputatie is logisch. Desondanks is het vreemd dat Google slechts één camera aan de achterzijde heeft geplaatst. Dit hoeft echter niet te betekenen dat de kwaliteit eronder zou lijden. Vorig jaar liet Google zien dat je met een enkele camera al bijzonder mooie foto’s kunt maken. Dat de foto’s er zo mooi uitzien is mede te danken aan het toepassen van HDR technologie: kunstmatige intelligentie die je foto’s optimaliseert.

Google Pixel 3 event in 12 minutes

Months of leaks were finally confirmed at the Pixel 3 event today in New York City where Google just unveiled its newest flagship Android phone and a few new devices, including the Pixel Slate and Google Home Hub.

De camera wordt ondersteunt door Pixel Vision Core, een speciale chip voor berekeningen op visuele beelden. Dit klinkt wellicht revolutionair, maar Apple past deze techniek ook toe in de A12-chip.

Vier handige camera modi

De Google Pixel 3 mag dan niet beschikken over handige functionaliteiten die de iPhone toestellen wel hebben, maar er is wel sprake van vier verschillende modi. Het gaat om Top Shot, Photobooth, Super Res Zoom en Night Sight. Hiermee maak je veel betere foto’s.

  • Top Shot

Hiermee kan je een reeks foto’s achter elkaar maken. De AI functie selecteert dan de beste afbeelding.

  • Photobooth

Ook Photobooth werkt met kunstmatige intelligentie. Hiermee wordt het juiste moment voor een selfie bepaald. Zie het dus als een slimme timer.

  • Super Res Zoom

Deze functie zorgt ervoor dat de kwaliteit van de foto ook bij het gebruik van de zoom-functie optimaal blijft.

  • Night Sight

Zoals de naam al doet vermoeden kun je met Night Sight in het donker foto’s maken zonder het gebruik van de flits.

Titan-chip voor beveiliging

Apple heeft Secure Enclave voor de beveiliging, het alternatief van Google heet Titan. Dit is een door Google ontworpen chip die de versleutelde opslag van wachtwoorden regelt en vingerafdrukken op kan slaan.

Prijs en verkrijgbaarheid

De adviesprijs voor de 5,5-inch versie, de Google Pixel 3 met 64GB opslag is 859 euro, terwijl een 128 GB versie 959 euro gaat kosten. De grotere uitvoering, de Pixel 3 XL met 64 GB kost 959 euro. Wil je een uitvoering met 128 GB dan zal je hier 1059 euro voor moeten neerleggen. Er zit echter één nadeel aan het hele verhaal: de Google Pixel 3 en Pixel 3 XL zijn officieel niet in Nederland verkrijgbaar. Bij onze oosterburen echter wel. Overigens kun je met een beetje geluk de Google Pixel 3 toestellen wel gewoon via internet bestellen.

Begin je te twijfelen of de iPhone Xs wel een goede keuze is? Klik dan hier voor een vergelijking met de Samsung Galaxy Note 9.

OneMoreThing

Reageer op artikel:
Google zet met hun Pixel 3 smartphone de aanval in op de iPhone Xs
Sluiten