Pim Jansen
Pim Jansen Hebbedingen 14 sep 2018

De Apple iPhone Xr: interessante “budget” variant of slap aftreksel?

Het Apple event was het decor voor de onthulling van de nieuw iPhone modellen, of eigenlijk meer de bevestiging van hetgeen we al via de geruchtenmachine hadden vernomen. Naast de 5.8” iPhone XS, 6.5” iPhone XS Max (die vanaf vandaag te bestellen zijn) zag ook de iPhone Xr het levenslicht. Een heuse “budget” iPhone die vanaf volgende maand te bestellen is.

Een leuk lichtpuntje was de presentatie van de iPhone Xr, deze bevat al het goede van de iPhone X voor een aanzienlijk lagere prijs. Voordat je gaat denken dat het dus een kwestie is van oude wijn in nieuwe zakken: de iPhone Xr is verkrijgbaar in verschillende kleuropties, heeft een langere accuduur en een glazen behuizing gecombineerd met aluminium. Zoals altijd zijn we zo vriendelijk om even door alle details te lopen.

6,1-inch LCD-scherm

Eén van de eerste details: het scherm. Geen mooi OLED scherm zoals de iPhone Xs en iPhone Xs Max hebben, maar een doodnormaal LCD scherm. Een iets minder goede beeldkwaliteit zal je dus voor lief moeten nemen in de budgetversie. De term die Apple zelf hanteert is Liquid Retina. Ook al ben je snel geneigd dat dit het resultaat is van een overijverige marketing goeroe, het verwijst wel naar de dunnere randen wat een verklaring is voor de beperkte omvang van 5.5”. De resolutie is met 1982 x 828 pixels zeker niet onaardig en het toestel heeft 326 pixels per inch tot zijn beschikking. De aanwezigheid van True Tone en 10-bit kleurweergave maken het verhaal compleet.

Face ID vervangt Touch ID

Prijstechnisch heeft de iPhone Xr veel weg van de oudere iPhone 8 terwijl het kwa specificaties weer meer lijkt op de iPhone X. Al met al dus geen slechte combinatie. Met de lancering van de iPhone Xr wordt ook afscheid genomen van de home knop. iPhone Xr gebruikt Face ID zodat je alle iPhone 2018-modellen met je gezicht kunt ontgrendelen.

De intergratie van Touch ID viel waarschijnlijk net buiten de reikwijdte van het budget, die moeten we dus missen. In plaats daarvan zien we wel een alternatief in de vorm van Haptic Touch. Het opstarten van de camera of zaklamp is dus een kwestie van langer (en niet harder) op het scherm te drukken.

Camera met één lens, maar toch portretmodus

Teleurstelling voor fotofanaten: het toestel heeft een camera met slechts één lens. Dat wordt dus behelpen. Het feit dat het een groothoeklens betreft doet daar niet veel aan af, wel heeft de budget iPhone de beschikking over de portretmodus. Voor de prijs van het toestel is dat geen onaardige keuze, ware het niet dat de resolutie ‘slechts’ 12Mp is.

Specs: A12-chip met 3GB RAM

Dat iPhones behoren tot de snelste smartphones die momenteel verkrijgbaar zijn, zal niemand ontkennen. Door een slimme configuratie en onafhankelijk aan te sturen cores haalt de iPhone het beste uit de beschikbare resources. Die benadering van de architectuur zorgt tevens voor een optimaal gebruik van de batterij waardoor deze langer meegaat. Slimme jongens bij Apple dus. Om het verschil te illustreren: de A12 Bionic-chip in de iPhone Xr kan tot vijf biljoen bewerkingen per seconde uitvoeren, tegenover zeshonderd miljard taken met haar voorganger, de A11 Bionic-chip.

Introducing iPhone XS, iPhone XS Max, and iPhone XR – Apple

Three entirely new devices. iPhone XS, iPhone XS Max, and iPhone XR. All-screen. Faster, more advanced Face ID. The A12 Bionic, the smartest and most powerful chip ever in a smartphone. A breakthrough camera system with Portrait mode and new software-enhanced, adjustable depth of field. And so much more.

Langere accuduur

De nieuwe chip is zoals gezegd een stuk zuiniger en efficiënter waardoor de accu langer meegaat. Apple beweert zelf dat de winst op dat gebied maar liefst anderhalf uur bedraagt. Of dat waar is zal in de praktijk moeten blijken, maar als het zelfs maar zestig minuten winst inhoudt is het al geweldig nieuws. De iPhone Xr ondersteunt ook snelladen, echter zal je hiervoor een aparte lader moeten aanschaffen. De bijgeleverde oplader levert ‘slechts’ 5 Watt waardoor het aanzienlijk langer duurt dan de dertig minuten laadtijd die met een snellader gehaald kan worden.

En verder…

  • Afmetingen: 150,9×75,7×8,3mm (kleiner dan iPhone 8 Plus)
  • Gewicht: 194g (zwaarder dan iPhone 8 Plus en iPhone X)
  • Simkaarten: Dual-sim met Nanosim en e-sim (later dit jaar beschikbaar)
  • Waterbestendig: IP67 (30 min op 1 m)
  • Ondersteuning voor LTE Advanced (4G)

Prijs en beschikbaarheid iPhone Xr

De iPhone Xr is in drie verschillende uitvoeringen beschikbaar:  64GB, 128GB of 256GB opslag. Het toestel is vanaf 26 oktober te koop voor onderstaande prijzen. Meer weten? Klik dan hier.

  • 64 GB – € 859,00
  • 128 GB – € 919,00
  • 256 GB – € 1.029,00

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

OneMoreThing

Reageer op artikel:
De Apple iPhone Xr: interessante “budget” variant of slap aftreksel?
Sluiten