Pim Jansen
Pim Jansen Stuff 8 april 2019

Chinese studenten halen bijna miljoen binnen door Apple op slinkse wijze te bedonderen

Geld verdienen is leuk, maar het moet wel eerlijk gebeuren. Zo is er al jarenlang veel kritiek op China. Eigendomsrechten worden niet gerespecteerd en dus kan elke slimme producent nepproducten fabriceren zoals namaak Apple iPhones. Twee Chinese studenten dachten heel slim te zijn en verdienden met een eenvoudige truc honderduizenden dollars.

Dat iPhones statussymbolen zijn zul je wel weten, maar je kan er ook lekker mee cashen. Even voorstellen: Yangyang Zhou en Quan Jiang, twee Chinese studenten die heel netjes in Amerika studeren in Oregon. Tot zover niks bijzonders. Net als iedere andere student hadden ze het niet breed, dus is een bijbaantje zo gevonden. De jongens besluiten namaak iPhones is bulk in te kopen en zo wat bij te verdienen. De toestellen werden echter niet verkocht, maar bij Apple ingeleverd ter reparatie omdat ze ‘niet meer aangingen’. Dat gebeurde zowel online als in fysieke Apple winkels.

Namaak-iPhones

Je snapt het al, Apple stuurde keurig vervangende toestellen en die stuurden de studenten weer op hun beurt naar China. De bedragen die ze ontvingen werden netjes op de rekening van Jiang’s moeder gestort. Zo loop je dus lekker binnen als student.

Kortom, duizenden namaak iPhones werden op die manier ingewisseld voor echte exemplaren. Dat is een behoorlijk lucratief verdienmodel, het leverde hen namelijk in twee jaar tijd 895.800 dollar op. Niet slecht voor een studentenbaan.

Refurbished toestellen verkopen in China

In totaal ‘repareerde’ Apple van de aangeboden 3.000 exemplaren er 1.493 stuks. Inderdaad ‘repareerde’ omdat de toestellen feitelijk niet werden gerepareerd. Ze werden vervangen door refurbished toestellen. Dergelijke aantallen vallen uiteindelijk op en ook bij Apple had men door dat er iets goed mis was.

Apple neemt juridische stappen

Toen de fraude-divisie van Apple op de hoogte werd gebracht van de zaak, ontvingen de twee Chinese studenten al snel een cease-and-desist order, de aankondiging van een juridische procedure met daarbij de verordening om te stoppen met de activiteiten. Een antwoord van de jongens bleef echter uit. Opvallend genoeg is het niet duidelijk of de vermoedelijke fraude door Apple zelf is ontdekt, of dat de douane het bedrijf heeft geïnformeerd.

Onschuldig of niet?

Zhou heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen om hem juridisch bij te staan. De raadsman verwacht echter dat zijn client op alle punten zal worden vrijgesproken omdat niet bewezen kan worden dat Zhou wist dat de toestellen nep waren. De student zelf hult zich in stilzwijgen en laat via zijn advocaat weten dat hij dacht betaald te worden voor het verlenen van een service.

Ook Jiang mag zich binnenkort voor de rechter gaan verantwoorden voor financiële fraude en handel in namaakproducten. Het laatste woord is aan de rechter, maar ondertussen hebben de echte iPhones alweer hun weg gevonden naar China.

Benieuwd naar de nieuwste iPhone die in 2020 gaat verschijnen? Klik dan hier voor de eerste gelekte details.

Oregon Live

Reageer op artikel:
Chinese studenten halen bijna miljoen binnen door Apple op slinkse wijze te bedonderen
Sluiten