Noah Korevaar
Noah Korevaar Hebbedingen 26 aug 2019
Leestijd: 6 minuten

iPhone 11 (2019): alles wat we al weten over Apple’s geheime plannen

Je kunt er de klok op gelijk zetten. In september komt Apple zoals ieder jaar weer met een nieuwe iPhone. Inmiddels gaan er een boel geruchten over de iPhone 2019-modellen (met de mogelijke naam iPhone 11). Wat kun je verwachten? Onze collega’s van OneMoreThing zetten de vermoedelijke specs, datum van release en de meest actuele geruchten voor je op een rij.

Drie iPhone 11-modellen in 2019

Het minst spannende is de line-up. De meeste geruchten zijn het erover eens dat Apple ook dit jaar weer gewoon met drie iPhones komt. De 5,8-inch iPhone XS en 6,5-inch iPhone XS Max krijgen een opvolger met OLED-scherm. De iPhone XR krijgt waarschijnlijk een directe opvolger met LCD-scherm van 6,1-inch. Dit blijft een instapmodel.

De namen van de nieuwe iPhone-modellen veranderen dit jaar naar verluidt. De opvolger van de iPhone XR gaat volgens de meest actuele geruchten iPhone 11heten. De opvolgers van de iPhone XS en XS Max zouden respectievelijk iPhone 11 Pro en 11 Pro Max heten.

Nieuw design met unibody glas

Hoewel de schermformaten gelijk blijven, kun je wel rekenen op wat uiterlijke veranderingen. De grootste vernieuwing aan de iPhone 2019-modellen is waarschijnlijk de achterkant. Deze wordt van ‘unibody’ glas en dat wil zeggen dat de hele achterkant uit één stuk glas gevormd is. Bij de huidige iPhone zit de cameralens nog in een opening, maar naar verluidt valt die straks ook minder opvallend onder een stuk glas.

De achterkant krijgt dit jaar een matte finish. Dat zorgt wellicht voor een betere grip. Daarnaast zou het toestel zelf enkele millimeters groter zijn en komt er een nieuwe kleur. Dat heeft mogelijk te maken met een grotere accu voor een nieuwe functie. Daarover later meer.

Verbeterde camera steelt de show

De opnieuw ontworpen achterkant is geen overbodige luxe. Naar verluidt krijgen een aantal iPhone 11-modellen namelijk de beschikking over een derde camera. Dat moet een groothoeklens worden met een openingshoek van 120 graden. Daardoor kun je straks uitzoomen en een groter gezichtsveld vastleggen. Het toestel maakt drie afbeeldingen en gebruikt kunstmatige intelligentie om foto’s automatisch te corrigeren. Bijvoorbeeld wanneer iemand per ongeluk buiten beeld valt.

Daarnaast zijn er ook verbeterde opnamemogelijkheden voor video. Je zou video kunnen retoucheren en bijsnijden terwijl deze live op het apparaat wordt opgenomen. De derde camera komt overigens alleen naar de opvolger van de iPhone XS (Max). De opvolger van de iPhone XR zou een tweede camera krijgen voor optische zoom en een echte portretmodus. De selfiecamera zou op alle modellen een upgrade krijgen van 7 naar 12 megapixels.

iPhone 11 concept Apple
Concept van iPhone 11 (Bron: Darvik Patel (Bron: Darvik Patel)

Verdere specs en functies

Zoals ieder jaar komt Apple ook dit jaar weer met verbeterde specs en functies. Er volgt niet alleen een update van de chip, maar ook andere verbeteringen.

Face ID sneller en flexibeler

Volgens insiders krijgt Face ID in de iPhone 11 een flinke boost. De derde generatie gezichtsherkenning wordt een flink stuk sneller en werkt onder grotere hoeken. Zowel horizontaal als verticaal. Daardoor zou ontgrendelen terwijl een telefoon op tafel ligt geen probleem meer zijn. Zeker een praktisch pluspunt.

Sneller (draadloos) laden

Op het gebied van draadloos laden loopt Apple eigenlijk een beetje achter. Niet alleen kwam de iPhone-maker laat met ondersteuning voor draadloos laden, het is ook nog eens trager dan bij veel concurrerende toestellen. De iPhone 11 gaat daar naar verluidt verandering in brengen en ondersteunt draadloos laden met maximaal 15 watt. Ter vergelijking: nu is dat 7,5 watt.

Er zou ook een USB-C-snellader in de doos zitten. Zodat je ook met de kabel sneller kunt laden. De iPhone behoudt zijn Lightning-poort, maar de oplader krijgt een USB-C-aansluiting. Met een snellader tank je het toestel binnen een half uur tot 50 procent vol. Dit is ook aanzienlijk sneller dan een iPad-lader gebruiken, die binnen een half uur tot 30 procent komt.

Onderwatermodus

Er gaat al een tijdje een gerucht over een onderwatermodus voor de iPhone 11. Dit gerucht komt van Max Weinbach (XDA Developers) die geen heel goed track record heeft. Bronnen melden hem dat de iPhone 2019-modellen voorzien worden van een gepatenteerde Underwater Mode. Deze functie doet exact wat je denkt. Door ‘Underwater Mode’ wordt het naar verluidt mogelijk om de nieuwe iPhone onder water te gebruiken. Het scherm kan dan ook aanrakingen herkennen als het toestel ondergedompeld is. Waterdruppels maken het scherm nu soms onbruikbaar, omdat het verschil tussen een vinger en waterdruppel niet zo groot is.

Inmiddels spreekt het doorgaans betrouwbare Bloomberg ook over een sterk verbeterde waterbestendigheid. Het eerste gerucht lijkt dus in ieder geval deels op waarheid te berusten.

Bron: The Verge

‘Shatter-resistance’

Bloomberg meld nog een ander klein nieuwtje. Met de komst van de nieuwe matte behuizing zou Apple ook komen met een zogenaamde “shatter resistance technology”. Dat zou schermbreuk moeten beperken of voorkomen, wanneer je het toestel onverhoopt laat vallen. Geen overbodige luxe als je de reparatieprijzen van Apple bekijkt.

Grotere accu

Goed nieuws voor wie wel wat extra accuduur kan gebruiken. De doorgaans zeer betrouwbare analist Ming-Chi Kuo meldde onlangs dat de iPhone 11-modellen een grotere accu krijgen. Volgens hem wordt de batterij van de 5,8-inch iPhone 11 Pro ongeveer 25 procent groter. Bij de 6,5-inch iPhone 11 Pro Max wordt het 15 procent en bij de 6,1-inch opvolger van de iPhone XR ongeveer 5 procent. De iPhone XS heeft momenteel een accu van 2.658 mAh, terwijl de iPhone XS Max een accu van 3.175 mAh heeft. De iPhone XR-batterij is 2.942 mAh groot.

Bi-directioneel draadloos laden

De grotere accu zou nodig zijn omdat de iPhone 2019-modellen ook andere apparaten draadloos kunnen laden. Zo leg je straks je AirPods even op de achterkant van de iPhone om ze snel op te laden. Om hierbij ook nog genoeg accu over te houden om je telefoon te gebruiken, zou een grotere batterij nodig zijn. De iPhone 11 zou niet het eerste toestel zijn dat bi-directioneel draadloos laden ondersteunt. De Samsung Galaxy S10 heeft deze functie bijvoorbeeld ook.

Afbeelding: AFP/Josh Edelson

A13-chip iPhone 11

Ieder jaar krijgt de iPhone een nieuwe chip. De iPhone 11 bevat naar verwachting een A13-chip die uiteraard weer sneller is. Hoeveel sneller is nog niet bekend en details zijn nog schaars. Volgens Bloomberg integreert Apple een nieuwe ‘AMX’ of ‘matrix’ co-processor die ervoor moet zorgen dat machine learning-taken nog sneller en beter verlopen. Ook zou de co-processor een gunstige invloed op de accu-duur moeten hebben.

Downgrade: 3D Touch verdwijnt

We hebben het tot nu toe alleen maar over toevoegingen gehad, maar er gaat naar verluidt ook wat verdwijnen. De schermen van de iPhone 11 zouden niet langer 3D Touch ondersteunen. Dat wil zeggen dat ze niet meer drukgevoelig zijn. In plaats daarvan zou Apple volledig overschakelen op Haptic Touch. Daardoor druk je niet meer stevig, maar lang op iconen of links om snelle acties te openen. In iOS 13 sorteert Apple hier duidelijk op voor.

Screenshot: OMT/Raymon Mens

Wanneer komt de iPhone 11 uit?

Er is één ding waar we ook zonder bronnen of geruchten zeker van kunnen zijn: de nieuwe iPhone wordt altijd in september onthuld. Recente onthullingen leveren met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid het volgende tijdschema op:

  • Onthulling: dinsdag 10 september 2019
  • Pre-orders: vrijdag 13 september 2019
  • In de winkels: vrijdag 20 september 2019

Wat gaat dat kosten?

De meeste bronnen zijn het hier wel over eens. De nieuwe iPhones worden dit jaar hoogstwaarschijnlijk niet duurder. Wat wel opvallend is, is dat de 64 GB instapper bij de Pro-modellen gaat verdwijnen. Er is straks alleen nog keuze uit 128, 256 en 512 GB interne opslag. Of de prijs van het 128 GB instapmodel gelijk blijft, of dat die dan de prijs van zijn 64 GB voorganger krijgt, is vooralsnog niet duidelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iPhone 11 (2019): alles wat we al weten over Apple’s geheime plannen
Sluiten