Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Hebbedingen 22 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

Apple geeft toe: “Oude iPhones worden met opzet trager gemaakt”

Van de week kwam een Amerikaans techbedrijf met bewijs dat Apple oude iPhones bewust langzamer maakt. Dit gerucht doet al jaren de ronde, maar glashard bewijs bleef uit. Nu dus niet meer. Primate Labs heeft duizenden iPhones onderzocht en de cijfers liegen niet. Apple kan er niet meer omheen en dus hebben ze nu zelf toegegeven dat het klopt.

De techgigant geeft toe dat dit verhaal klopt en bevestigt dat de iPhone 6, 6s, SE en 7 trager zijn geworden na het updaten van iOS. Apple ontkent wel dat ze dit doen om iPhone gebruikers te dwingen om een nieuw toestel te kopen. Het langzamer laten draaien van je toestel wordt alleen gedaan om je iPhone te beschermen. Volgens Apple is dit technische noodzaak om de levensduur van het toestel op peil te houden en onverwacht uitvallen tegen te gaan.

Apple wil je iPhone beschermen

Wanneer een lithium-ionbatterij ouder wordt, kan deze de piekstroom die soms nodig is niet goed leveren. Om die reden laten ze de processor langzamer draaien om de accu te sparen en te voorkomen dat je iPhone uitvalt. Er zijn zelfs 6s toestellen gevonden waarbij de processor nog maar op 900Mhz werkte. Dat is meer dan de helft minder dan de 1850Mhz waar hij eigenlijk op zou moeten draaien.

Apple doet dit om je toestel te beschermen en de levensduur te verlengen. Dat is heel aardig van ze, maar waarom zijn ze hier niet eerlijk over geweest? In sommige gevallen kan het vervangen van je batterij namelijk al genoeg zijn om je toestel weer beter en sneller te laten draaien. Apple hanteert de regel: “Liever traag dan snel leeg.” Daar valt wat voor te zeggen, maar waarom mag de gebruiker dit niet zelf bepalen? En waarom waarschuwt iOS je niet dat dit gebeurt?

Is ook jouw iPhone langzamer geworden?

Het blijft dus een bijzonder verhaal, maar voor gebruikers met een traag toestel is het in ieder geval fijn om te weten waar het aan kan liggen. Dus mocht ook jouw iPhone steeds trager zijn geworden? Dan ligt dit waarschijnlijk aan je batterij. Wil je dit zeker weten? Dan kun je hier lezen hoe je kunt controleren of ook jouw iPhone slachtoffer is geworden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple geeft toe: “Oude iPhones worden met opzet trager gemaakt”
Sluiten