Er is dankzij Trump een grote kans dat Apple Netflix gaat kopen

De man, die door velen als gek wordt bestempeld, is de machtigste persoon ter wereld en dat hebben we geweten ook. Zo kan zijn belastinghervorming grote gevolgen gaan hebben voor Apple en Netflix.

Donald Trump beloofde de Amerikanen dat hij hun land weer groot zou maken. Om dit te kunnen doen moeten meer bedrijven hun weg vinden naar de States. Als grote werkgevers dit doen, heeft dat een positief effect op de werkloosheid en op de economie.  Trump verlaagde daarom de federale vennootschapsbelasting van 35 procent naar 21 procent om Amerika aantrekkelijker te maken voor bedrijven.

Door de zogenaamde repatriation tax heeft Apple ineens zo’n 220 miljard euro te besteden.

Hij richt zich zo op nieuwe bedrijven, maar probeert ook bedrijven die van origine Amerikaans zijn weer terug te lokken. Dit wordt gedaan door bedrijven een eenmalige kans te geven om overzeese contanten terug te halen naar Amerika. Normaal gesproken betalen bedrijven een flinke som belasting wanneer ze geld, dat buiten de landsgrenzen verdiend is, terughalen naar Amerika. Voor Apple, dat hun winst ziet groeien tot 252 miljard dollar, kan deze deal daarom zeer interessant zijn.

Flinke portemonnee

Volgens analisten ligt meer dan 90 procent van het geld van Apple buiten de Amerikaanse landsgrenzen. Dit zou betekenen dat het bedrijf, na het betalen van de 10 procent repatriëringsbelasting, ineens zo’n 220 miljard dollar klaar heeft liggen om te investeren. Twee analisten van de op één na grootste bank van Amerika (Citi) hebben gekeken naar welke bedrijven interessant zijn voor Apple om over te nemen.

Een grafiek van Citi met daarin de bedrijven die Apple mogelijk gaat overnemen, zoals Netflix

Valkuilen voor Apple

Zoals je hierboven kunt zien is Netflix de grootste kanshebber. Om te beginnen helpt een overname Apple om te groeien waardoor het sterker en stabieler wordt. Daarnaast kan de streaminggigant de maker van de iPhone helpen om series en films te maken en zich te mengen in de streamingwereld. Dit is iets wat Apple al langer wil en ook probeert, maar waar het tot zo ver nog niet in geslaagd is.

De kans dat de overname ook daadwerkelijk gaat plaatsvinden wordt geschat op 40 procent. Dit heeft er bijvoorbeeld mee te maken dat Apple vooral veel geld verdient aan royalties en patenten. Het is maar de vraag of deze winst in aanmerking komt voor de zogenaamde repatriation tax. Daarnaast heeft Netflix natuurlijk ook zelf nog wat te zeggen over haar toekomst. De kans is dus ook aanwezig dat de streamingdienst een bod gewoon afslaat.

Reageer op artikel:
Er is dankzij Trump een grote kans dat Apple Netflix gaat kopen
Sluiten