Gigantische bug maakt het mogelijk om mensen af te luisteren via Apple FaceTime

We hebben er lang op moeten wachten, maar sinds vorig jaar oktober was het eindelijk mogelijk om groepsgesprekken te voeren via FaceTime. We zeggen ‘was’, want deze functie is inmiddels weer offline gehaald. De reden daarvoor is een gigantisch beveiligingslek die het mogelijk maakt om andere gebruikers af te luisteren.

Het probleem was dat jij jezelf kon toevoegen aan een FaceTime-gesprek nog voordat de ontvanger had opgenomen. De app dacht hierdoor dat het al een actief gesprek was en begon niet alleen met het opnemen van de audio, maar ook met het verzenden. Dus nog voordat de ontvanger had besloten om deel te nemen aan het gesprek kon de persoon aan de andere kant al meeluisteren.

FaceTime kan leiden tot pijnlijke situaties

Dit kan natuurlijk tot vervelende situaties leiden. Stel dat je tegen iemand anders in de kamer zegt: “pfff het is ….. daar heb ik nu echt even geen zin in” en vervolgens besluit om het gesprek te weigeren. Dan heeft de persoon aan de andere kant dat dus mooi gehoord. Het volgende gesprek zal dan zeker een stuk minder gezellig zijn.

Dat kan onmogelijk de bedoeling zijn geweest en daarom greep Apple snel in. De nieuwe groepsgesprek functie van FaceTime op iOS en macOS werd direct offline gehaald. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan een software-update die het beveiligingslek moet gaan dichten. Deze gaat naar verwachting later deze week verschijnen.

Bescherm jezelf

Mocht je het zekere voor het onzekere willen nemen, dan kun je ervoor kiezen om FaceTime uit te schakelen in je instellingen. Misschien wel handig om te doen totdat Apple met een oplossing komt.

Nieuwe AirPods en meer

Gelukkig is er deze week ook nog goed nieuws rondom Apple. Volgens de laatste geruchten komt de techgigant dit jaar namelijk niet alleen met nieuwe AirPods, maar ook met een heuse over-ear headphone. Benieuwd? Klik dan hier.

WANT

Reageer op artikel:
Gigantische bug maakt het mogelijk om mensen af te luisteren via Apple FaceTime
Sluiten