Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Hebbedingen 20 dec 2017

Bewijs: oudere iPhones worden trager na een update

Apple maakt je oude iPhone bewust langzamer om te zorgen dat je een nieuwe koopt. Dit verhaal doet al jaren de ronde, maar glashard bewijs voor deze aanklacht is er niet. Althans, tot nu toe. Tech bedrijf Primate Labs beweert namelijk dat zij hebben ontdekt dat deze bijzondere verkooptactiek waar blijkt te zijn.

In het verleden werd Apple er al vaker van beticht dat het bedrijf oude toestellen met opzet trager laat draaien wanneer er nieuwe versie van iOS wordt geïnstalleerd. Nu iOS 11 onlangs is verschenen, duiken deze berichten opnieuw op. Om te controleren of dit klopt, analyseerde Primate Labs duizenden iPhones en de uitkomst zal Apple fans niet bevallen.

Onnodig langzaam

Wanneer je een nieuwe update op een ouder toestel installeert, wordt de hoeveelheid stroom richting de hardware teruggeschroefd. Dit zorgt ervoor dat je iPhone minder snel werkt dan voor de update. De reden waarom Apple dit doet is om de batterij te sparen. Als gebruiker ben je geneigd om te denken dat je processor niet krachtig genoeg meer is, maar dat blijkt in de meeste gevallen niet te kloppen.

Volgens Primate Labs zou dit probleem dus eenvoudig opgelost kunnen worden door een nieuwe batterij in je toestel te laten plaatsen. Het bedrijf beweert dat Apple dit bewust niet bekend maakt, om zo te verdoezelen dat de batterij slechter wordt en om iPhone gebruikers aan te zetten om een nieuw toestel te kopen.

Of Apple ons bewust in het donker laat over de negatieve invloed van updates is onbekend. De elektronicagigant heeft namelijk nog niet gereageerd op de uitkomst van dit onderzoek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bewijs: oudere iPhones worden trager na een update
Sluiten