Nu of nooit: ‘Nu is de ultieme kans voor Apple om Disney over te nemen’

Apple die Disney overneemt, het voelt als een onmogelijk scenario. Toch is Disney daar niet te groot voor. Sterker nog, een gerenommeerd analist beweert dat de techgigant nu moet toeslaan om Disney over te nemen.

Hollywood begon de impact van het coronavirus al vrij vroeg te merken. Toen bioscopen gesloten werden in China werd al snel besloten om films als No Time To Die en Mulan daar uit te stellen. Anno 2020 is China als groeiende markt belangrijk voor een aanzienlijk deel van de omzet die veel films draaien.

Hollywood incasseert klappen

Daardoor worden sommige films (met alle gevolgen van dien) zelfs specifiek met een focus op China ontwikkeld. Mulan is daar een goed voorbeeld van. Als je China vervolgens weg moet strepen, dan weten veel films maar net (niet) break-even te draaien.

Ondertussen zijn we een aantal weken verder en worden bioscopen internationaal massaal gesloten. Dat leverde afgelopen weekend het slechtste bioscoopweekend op in 22 jaar, als je naar de behaalde box office kijkt.

Meerdere films zijn uitgesteld, televisieseries worden gepauzeerd en projecten geschrapt. Vooral Disney moest een grote klap incasseren, juist omdat de entertainmentgigant op vele fronten omzet binnenharkt. Films, series, merchandise, pretparken: alles stort als een kaartenhuis in als consumenten niet meer de straat op durven/mogen. Al snel werden verschillende parken gesloten.

Aandelen kelderen

Dat zie je terug in de beurscijfers. Waar je december vorig jaar nog 150 dollar neerlegde voor een aandeel in Disney, hangt er nu een prijskaartje van 88 dollar aan. Daarmee is 85 miljard dollar aan  marketcap in rook opgegaan, een derde van de totale waarde van de Grote Muis.

Ondertussen hebben techbedrijven zoals Apple er minder last van. Sterker nog, Bernen McTernan, analist bij Rosenblatt Securities, concludeerde afgelopen vrijdag in zijn onderzoeksrapport dat het een overname als geen ander zou kunnen veroorzaken. Hij legde uit: “Wij denken dat je met een focus op de lange termijn, zoals megacapbedrijven met grote kassaldi en wier aandelen de afgelopen drie weken beter presteerde dan die van Disney, zoals Apple, zouden kunnen profiteren van de volatiliteit.”

Daarmee doelt hij op waar al jaren over gespeculeerd wordt: dat nu het perfecte moment voor Apple zou zijn om Disney over te nemen. Gezien de schaal van Disney is dat lastig voor te stellen, maar de techgigant is in de positie om een dergelijke megaovername te doen.

Bob Iger bevestigt scenario

Sterker nog, voormalig Disney CEO Bob Iger laat in zijn biografie weten dat hij het daar meermaals met Steve Jobs over heeft gehad. Iger wijst er in zijn boek op dat de kans groot was dat Apple Disney had overgenomen als Steve Jobs nog steeds leefde.

Maar waarom is nu het perfecte moment? Volgens McTernan zal Disney hoogstwaarschijnlijk nooit meer zo goedkoop zijn als nu, ook niet op de lange termijn. Disney is nu kwetsbaar, en rijp voor een overname. Apple kan dus zijn slag slaan in deze volatiele periode.

Synergie

De resulterende synergie kan uiterst lucratief uitpakken: beide giganten hebben een degelijke reputatie onder consumenten, en Apple TV+ komt nog steeds niet echt lekker van de grond. Er kunnen dus een hoop lessen uit Disney+ worden getrokken.

Tegelijkertijd vreest men dat Disney dan zijn ‘ziel’ verliest, en de het gebrek aan concurrentie in de techwereld en Hollywood zou er dan alleen maar groter op worden. Voorlopig hebben we het in ieder geval enkel over speculatie, al zijn dit soort analyses een nuttige reminder dat het op papier echt zou kunnen gebeuren. Zelfs giganten als Disney zijn kwetsbaar.

THR

Reageer op artikel:
Nu of nooit: ‘Nu is de ultieme kans voor Apple om Disney over te nemen’
Sluiten